Rovana Plumb: Programul LIFE+ trebuie sa fie o modalitate eficienta prin care Romania sa absoarba fonduri europene pentru mediu

padure4.jpg

mediuMinistrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a participat la evenimentul de lansare a sesiunii 2013 a Programului LIFE+, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu.

Evenimentul de azi marcheaza, o data in plus, ambitia si masurile pe care le ia Guvernul Romaniei in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Pentru cadrul financiar 2014 – 2020, Romania doreste ca rata de cofinantare a proiectelor sa fie de 60%, iar in cazuri exceptionale de 75% (pentru conservarea speciilor si habitatelor prioritare). De asemenea, sustinem eligibilitatea cheltuielilor cu TVA si incercam ca si pentru POS Mediu TVA-ul sa devina eligibil”, a spus Rovana Plumb in alocutiunea de deschidere.

LIFE 2014-2020 este un instrument adoptat de Comisia Europeana in decembrie 2011, cu scopul de a acoperi perioada 2014 – 2020, cu un buget propus de circa 3,6 miliarde EUR. Aceasta propunere vine in contextul viitorului cadru financiar multianual pentru 2014 – 2020, care stabileste cadrul bugetar si principalele orientari in vederea realizarii Strategiei Europa 2020.

Ministrul mediului a subliniat ca pentru perioada 2014-2020 programul are o componenta noua, dedicata domeniului schimbari climatice. Astfel, viitorul program LIFE va avea doua subprograme: Subprogramul pentru Mediu, structurat pe trei directii prioritare (Mediu si utilizarea eficienta a resurselor; Biodiversitate; Guvernare si Informare in domeniul mediului) si Subprogramul pentru Schimbari Climatice, structurat, de asemenea, pe trei directii prioritare (Atenuarea Schimbarilor Climatice; Adaptarea la Schimbarile Climatice; Guvernare si Informare in domeniul Climei).

Am speranta ca un numar mare de potentiali beneficiari sa depuna proiecte si sa aiba succes in finantarea lor, astfel incat LIFE+ sa fie o modalitate eficienta prin care Romania sa absoarba fonduri europene pentru mediu. Alaturi de Programul Operational Sectorial Mediu, LIFE + reprezinta oportunitatea de a creste rata absorbtiei. Daca in 2012 absorbtia totala a fost de 4,2%, pana acum am reusit o crestere pana la 12,88%. Propunerea noului exercitiu bugetar 2014 – 2020, de suplimentare a fondurilor alocate LIFE +, cu 1,5 miliarde de euro, este sansa multor comunitati de a-si realiza proiectele in domeniul mediului”, a mai spus ministrul mediului si schimbarilor climatice.

Elena Dumitru, secretar de stat in cadrul MMSC, a subliniat importanta acestui tip de proiecte: ”Toti acordam o atentie deosebita conservarii biodiversitatii, pentru ca nu putem dezvolta o viata civilizata si sanatoasa fara un mediu sanatos, astfel incat sa pastram resursele naturale si pentru nepotii nostri”.

Pana acum, in cadrul instrumentului financiar LIFE, Romania a implementat 61 de proiecte, din care 4 proiecte au fost aprobate in 2011 si 6 in anul 2010. Pentru 2013 alocarea financiara este de 11.723.000 Euro. Daca rata generala de finantare a UE este 50%, pentru actiunile concrete de conservare a speciilor si habitatelor prioritare incluse in Directivele Habitate si Pasari procentul creste pana la 75%.

Cu prilejul lansarii LIFE + 2013, au fost prezentate proiecte LIFE+ Natura si Biodiversitate; LIFE+ Politici de Mediu si Guvernare; LIFE+ Informare si Comunicare.

La eveniment au mai participat Mihail Faca, presedinte al ANPM si Ioana Cazan, reprezentant LIFE+ al Comisiei Europene, precum si directori ai Agentiilor locale pentru Protectia Mediului – principalii beneficiari ai proiectelor LIFE +, din subordinea MMSC.

Sursa: Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top