S-a infiintat fondul de 300 de milioane de lei pentru sustinerea fermelor de familie

cultura_agricultura.jpg

cultura_agriculturaA intrat in vigoare, prin publicarea in Monitorul Oficial nr. 364 din 19 iunie 2013, Ordonanta de Urgenta referitoare la dezvoltarea si sustinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor.

Actul prevede infiintarea unui fond de 300 de milioane de lei, pus la dispozitia bancilor pentru acordarea de microcredite in agricultura.

“Bancile vor acorda aceste microcredite in conditiile care vor fi stabilite in caietul de sarcini elaborat de Ministerul Agriculturii, conditii care vor avea la baza o perioada de gratie pe care o acordam fermierilor, care poate fi intre unu si trei ani; un credit pe o perioada ceva mai relaxata de pana la zece ani, dar si garantarea acestor credite, nemaifiind nevoie ca fermierul sa vina cu fonduri, cu active proprii pentru a garanta creditele respective”, a explicat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Pentru fermierii care vor sa faca investitii in domeniul agricol, neeligibile pentru finantarea din PNDR, sau obiective de investitii situate sub nivelul minim de finantare din PNDR, suma maxima este de pana la 15.000 euro/beneficiar.

Pentru acordarea de microcredite fermelor de familie beneficiari ai masurilor de investitii din PNDR, pentru asigurarea contributiei proprii la finantarea proiectelor de investitii in domeniul agricol cu o valoare eligibila de pana la 125 000 euro selectate pentru finantare prin PNDR, suma maxima este de 75.000 euro/beneficiar.

Mai mult, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agricole se pot obtine pana la maxim 25.000 euro/beneficiar.

Termenul maxim de restituire a banilor este de 10 ani, iar perioada de gratie acordata de banci beneficiarilor de microcredite credite este intre 1 si 3 ani, in functie de specificul proiectului de investitii.

Beneficiarii vor putea opta intre sase proiecte tip:

 1. Ferma de vaci destinata productiei de lapte – maximum 20 de capete;
 2. Ferma de legume in camp – maximum 2 de hectare;
 3. Ferma de legume in spatii protejate – cel mult 1000 de metri patrati;
 4. Livada de pomi si arbusti fructiferi – maximum 5 hectare;
 5. Ferma pentru cresterea de pasari – maximum 4.000 de capete;
 6. Ferme de crestere si ingrasare porci – maximum 100 de capete.

Microcreditele acordate potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta pot fi garantate de fondurile de garantare si/sau de catre imprumutat prin garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole, plantatiilor sau orice alte garantii agreate de institutiile de credit.

Sursa: APDRP

One thought on “S-a infiintat fondul de 300 de milioane de lei pentru sustinerea fermelor de familie”

 1. Liviu Stan spune:

  Buna seara ,

  Pentru inceput este interesant . Eu as dori daca o sa mai ramana ceva interesant dupa ce pot afla pasii ce trebuie urmati pentru obtinerea acestor fonduri . Poate cineva sa ma indrume ? , Daca da ,astept cu nerabdare si multumesc anticipat !! , Daca nu , nu este problema , sunt obisnuit cu fraze pompoase care doar te fac sa speri sau si mai rau sa-ti irosesti timpul .

  Din partea mea mult succes celor ce incearca pe aceasta cale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.