S-a lansat apelul CHIST-ERA III Cofund

proiect-ro-net.jpg

Proiectul CHIST-ERA reuneste organizatii nationale si regionale de finantare a cercetarii, in principal din Europa si este sustinut de programul pentru tehnologiile viitorului si al tehnologiilor emergente (FET) al Uniunii Europene prin intermediul schemei de finantare ERA-NET. Scopul este acela de a consolida colaborarea transnationala intre statele participante in provocarea cercetarii multidisciplinare in domeniul ICST, cu posibilitatea atingerii unor progrese semnificative. Organizatiile partenere identifica domenii stiintifice emergente care sa permita cercetatorilor sa participe in proiecte de impact.Astfel sunt lansate anual cereri transnationale de propuneri de proiecte de cercetare.

Parteneri

  • Agence Nationale de la Recherche, France
  • Fonds zur Förderung der wissenschaftlichen Forschung, Austria
  • Fonds national de la recherche scientifique, Belgium
  • Ministerio de Economia Y Competitividad, Spain
  • Suomen Akatemia, Finland
  • Irish Research Council, Irland
  • Ministerio dell’istruzione, dell’universita’ e della ricerca, Italy
  • Lietuvos mokslo taryba, Lithuania
  • Narodowe Centrum Nauki, Poland
  • Fundacao para a ciencia e a tecnologia, Portugal
  • Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, România
  • Slovak Academy of Science, Slovakia
  • Turkiye Bilimsel ve teknolojik arastirma kurumu

CHIST-ERA III vizeaza sprijinirea proiectelor transnationale de cercetare care abordeaza provocari stiintifice pe termen lung in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC) sau la interferenta dintre acest domeniu si alte domenii.Un alt scop este acela de a incuraja cele mai bune practici ale Open Science.Sunt planificate doua apeluri transnationale comune, unul cu cofinantare din partea UE si unul fara cofinantare din partea UE. Fiecare apel acopera doua subiecte. Cele doua subiecte pentru apelul cofinantat care urmeaza sa fie publicat in octombrie 2017 sunt:

1. Recunoasterea si manipularea obiectelor de catre roboti: schimbul de date si reproductibilitatea experimentului

2. Modelarea industriala a datelor si a proceselor pentru fabrici inteligente.

Subiectele apelului ne co-finantat de Comisia Europeana vor fi alese in toamna anului 2017.

Tematica

1. Recunoasterea si manipularea obiectelor de catre roboti: schimbul de date si reproductibilitatea experimentuluiAbilitatea de a recunoaste obiectele si de a le manipula este esentiala pentru robotica. Robotii ar trebui, de exemplu, sa poata recunoaste obiectele mentionate de utilizator si sa le aduca sau sa determine vizual daca si cum ar putea fi apucat un obiect in siguranta. Cu toate acestea, in ciuda deceniilor de cercetare, astfel de abilitati ramân limitate in practica. Factorii limitativi sunt lipsa seturilor mari de date pentru instruirea modelelor robuste pentru sarcinile studiate si a protocoalelor de evaluare obiectiva pentru a testa aceste modele intr-un mod reproductibil. Este necesara o noua abordare care sa depaseasca organizarea competitiilor de robotica, prin care se inregistreaza perceptii robotice despre mediul inconjurator si starilor , adnotate cu informatii de referinta care pot fi utilizate pentru evaluarea modelelor si care sunt impartasite de catre cercetatorii care lucreaza la aceeasi tema de cercetare.Sectoare de aplicatii: robotica industriala si de serviciiCuvinte cheie: robotica, recunoasterea obiectului, recunoasterea imaginii, viziunea artificiala, servicii vizuale, prinderea/manipularea obiectului,  cunoasterea incorporata, invatare automata, benchmarking, evaluarea performantei, reproductibilitatea experimentului.

2. Modelarea industriala a datelor si proceselor pentru fabrici inteligenteIndustria si fabricile sale de productie sunt din ce in ce mai digitizate, iar procesele de productie genereaza cantitati tot mai mari de date eterogene, de la date simple ale senzorilor la fluxuri video 3D complexe. Aceasta deschide calea pentru noi abordari inteligente, flexibile, orientate spre retea, in care partile, produsele si masinile sunt interconectate intre fabrici, companii si lanturi de valori. Aceasta evolutie este adesea mentionata ca a patra revolutie industriala. Cele mai multe sectoare industriale se refera, printre altele, la aeronautica, energie, industria chimica, industria laptelui si industria 3D, printre altele.Scopul este acela de a permite productia la un randament mai ridicat, o calitate superioara, costuri mai mici, o amprenta de mediu mai redusa si o flexibilitate sporita. in acest scop ar trebui dezvoltate sisteme inteligente de constientizare a contextului. Domenii de aplicare: industrie, productie, intretinere.

Lansare apel :   octombrie 2017
Inchidere apel: 11 ianuarie 2018
Calendarul apelului este in pregatire si va fi afisat imediat dupa definitivarea acestuia.

Website-ul programului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top