S-a modificat regulamentul de selectie si verificare a contestatiilor proiectelor europene finantate prin PNDR 2020

lista.jpg

Regulamentul de organizare si functionare (ROF) a procesului de selectie si a procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) a fost modificat de catre Autoritatea de Management pentru PNDR impreuna cu Agentia pentru Finantare Investitiilor Rurale (AFIR).

Regulamentul a fost aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 856/ 19 iulie 2016 si aduce o serie de modificari de interes general:

  • PLAFONUL MAXIM AL DEPUNERII SE MAJOREAZA LA 200% din nivelul alocarii sesiunii anuale (cf. OMADR 856/ 2016; art. 5, alin. 11).

Astfel, depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale se opreste la termenul limita prevazut in Anuntul de lansare sau inainte de acest termen, daca valoarea publica a tuturor proiectelor depuse cu un punctaj estimat (autoevaluare/ prescoring) este mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii/ trimestrului respectiv (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase) ajunge la 200% din nivelul alocarii sesiunii anuale a masurii/ submasurii/ componentei (alocare distincta).

  • IN PRIMELE 5 ZILE CALENDARISTICE DIN FIECARE ETAPA DE DEPUNERE NU SE APLICA PLAFONUL MAXIM DE DEPUNERE (cf. OMADR 856/ 2016; art. 5, alin. 11)

Astfel, in primele 5 zile calendaristice (respectiv, 120 de ore) de la deschiderea sesiunii de primire proiecte nu se aplica plafonul maxim al depunerii – indiferent de valoarea totala a fondurilor solicitate prin proiectele depuse.

In a 6-a zi (calculat ca incepand dupa 120 de ore de la ora deschiderii sesiunii) se aplica plafonul maxim al depunerii de 200% din nivelul alocarii sesiunii anuale.

Sesiunea se inchide inainte de termenul limita de depunere atunci cand valoarea fondurilor PNDR (fondurile publice/ valoarea publica) solicitate de catre ultimul proiect conduce la depasirea plafonului maxim al depunerii (cf. OMADR 856/ 2016; art. 5, alin. 12).

Daca in urma parcurgerii primei etape sau a unei etape de depunere, nu a fost atins sau depasit plafonul maxim al depunerii, se deschide o noua etapa de depunere in care, in primele 5 zile calendaristice nu se aplica plafonul maxim al depunerii, indiferent de valoarea totala a fondurilor solicitate prin proiectele depuse.

Etapa de depunere este aferente pragurilor de calitate lunare/ trimestriale precizate in Anuntul de lansare, publicat pe site-ul AFIR   

AFIR PRIMESTE SOLICITARI DE FINANTARE DOAR IN LIMITA PLAFONULUI MAXIM AL DEPUNERII.
Nicio solicitare de finantare nu va fi primita de AFIR daca plafonul maxim al depunerii a fost atins sau depasit de fondurile solicitate de ultimul proiect, indiferent daca solicitantii au initiat procesul de depunere on-line al solicitarilor de finantare inainte de depunerea ultimului proiect care a condus la atingerea sau depasirea plafonului maxim de depunere.

  • GHIDURILE SOLICTANTULUI SI ANEXELE AFERENTE SE PUBLICA CU MINIMUM 7 ZILE CALENDARISTICE INAINTE DE LANSAREA SESIUNII (cf. OMADR 856/ 2016; art. 5, alin. 1)

Astfel, a fost stabilit un termen de minim 7 zile calendaristice de la publicarea formei finale a Ghidul Solicitantului si a anexelor aferente pe pagina oficiala de internet a Agentiei (www.afir.info > Investitii PNDR) si pana la deschiderea sesiunii de primire a Cererilor de Finantare.

Readucem in atentie prevederi anterioare preluate in actualul Regulament:

  •  PROIECTELE AUTOEVALUATE SI INCADRATE IN MOD ERONAT VOR FI DECLARATE NECONFORME (cf. OMADR 856/ 2016; art. 6, alin. 6)

Astfel, vor fi declarate neconforme toate proiectele al caror punctaj va scadea in urma evaluarii AFIR sub pragul de calitate corespunzator lunii/ trimestrului respectiv, precum si proiectele incadrate gresit de catre solicitanti din punct de vedere al alocarii financiare aferente unei masuri/ submasuri/ componente (alocare distincta);

  • PROIECTELE AUTOEVALUATE sub pragul de calitate nu vor putea fi incarcate in modulul on-line al AFIR (in baza OMADR 856/ 2016; art. 6, alin. 6 si cf. sistem informatic AFIR)

Astfel, sistemul electronic de depunere nu permite incarcarea proiectelor care au un prag de calitate (rezultat in urma autoevaluarii) inferior celui corespunzator perioadei in care respectivul proiect a fost depus/ incarcat.

Modificarile prevazute de actualul ROF al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor se aplica tuturor sesiunilor de depunere a proiectelor ce se deschid ulterior aprobarii acestui Regulament (19 iulie 2016).

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati Ordinul nr. 856 din 19.07.2016 privind modificarea si completarea Ordinului MADR nr. 763/ 2015 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare (ROF) a procesului de selectie si a procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din PNDR 2020 publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top