S-a resfintit biserica Sfantul Dumitru din comuna Potlogi, restaurata cu fonduri Regio

DSC_0048.jpg

Potlogi-fonduri regioIn data de 9 iunie, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, Liviu Musat, a participat la slujba de resfintire a bisericii Sfantul Dumitru din comuna damboviteana Potlogi. Aceasta a fost restaurata cu fonduri nerambursabile in cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013.

La sfarsitul lunii octombrie 2010, Parohia Potgloi, in calitate de beneficiar, a semnat contractul de finantare pentru proiectul Restaurarea, realizarea picturilor interioare, a frescelor si anexelor bisericii “Sfantul Dumitru” din comuna Potlogi, judetul Dambovita, pentru care a obtinut asistenta in cadrul Axei prioritare 5 Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe.

Astfel, fondurile Regio au contribuit la restaurarea bisericii Sf. Dumitru,  pastrandu-se identitatea istorica a cladirii de cult, prin alegerea unor solutii arhitecturale si de amenajare a incintei astfel incat stilul arhitectural brancovenesc existent sa nu fie compromis.

Contractul de finantare are o valoare totala de 2.551.521,16 lei, din care valoarea totala eligibila a proiectului este de 2.042.071,48 lei (1.735.760,76 lei reprezinta fonduri nerambursabile FEDR, 265.469,29 lei fonduri de la bugetul national, iar 40.841,43 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului).

Implementarea proiectului se va finaliza in aceasta vara, iar obiectivul de patrimoniu va fi inclus in circuitul turistic, avand in vedere potentialul exceptional al zonei si al Ansamblului Palatului Brancovenesc, construit in anul 1698 de Constantin Brancoveanu, aflat in vecinatatea bisericii Sfantul Dumitru.

Mentionam faptul ca in comuna Potlogi se afla, de asemenea, in curs de implementare in cadrul programului Regio, proiectul pentru restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/ modernizarea infrastructurii conexe a Ansamblului Palatului Brancovenesc Potlogi, a carui valoare totala este de aproximativ 43 de milioane de lei.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.