S-a semnat contractul de finantare a reabilitarii termice a Scolii gimnaziale ”Nagy Imre” din Miercurea Ciuc cu fonduri nerambursabile

Foto-scoala1-1.jpg

La scurt timp dupa semnarea contractelor de finantare pentru reabilitarea termica a scolilor ”József Attila” si ”Liviu Rebreanu” din municipiul Miercurea Ciuc, a fost semnat si contractul pentru investitii similare la scoala ”Nagy Imre”. Lucrarile vor fi finantate prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, care aloca fonduri nerambursabile pentru reabilitare termica a cladirilor publice. Valoarea totala a acestui proiect este de peste 7,7 milioane lei, din care municipalitatea va obtine peste 6,3 milioane lei – circa 1,4 milioane euro – pentru imbunatatirea eficientei energetice si cresterea calitatii activitatii educationale.

”De la inceputul lunii mai a pornit acest proces de contractare, pentru imbunatatirea eficientei energetice la cladirile publice. Aceste proiecte duc la cresterea calitatii vietii si la dezvoltarea economiei locale, in conditiile in care asiguram si o importanta economie la facturile de utilitati, protejand, in acelasi timp, si mediul inconjurator. In domeniul invatamantului aproape toate cladirile au o performanta energetica slaba, fapt ce determina costuri mari ale energiei. Mai avem inca, in diverse faze de evaluare si precontractare, sase proiecte depuse pentru reabilitarea termica la o gradinita, doua internate scolare si trei licee. Pe langa acestea, mai avem in procesul de evaluare inca 3 proiecte pentru eficienta energetica a cladirilor de locuit, la blocurile din oras. Concret, vom utiliza resurse europene de peste 11 milioane euro pe acest domeniu privind reducerea consumurilor si cresterea eficientei energetice. Peste cativa ani, sute de elevi din Miercurea Ciuc vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar cetatenii vor avea convingerea ca in scolile noastre le asiguram copiilor educatia corespunzatoare, intr-un mediu mai bun”, a declarat domnul Ráduly Robert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc.

Proiectul cu titlul ”Reabilitare Scoala Gimnaziala Nagy Imre”, are o valoare totala de 7.723.509,12 lei, din care circa 6,4 milioane lei sunt reprezentati de fondurile nerambursabile, alocate de UE si Guvernul Romaniei, pentru realizarea activitatilor, diferenta constand in cofinantarea beneficiarului. Implementarea acestui proiect se va incheia pana in 30 septembrie 2019. Investitiile propuse vizeaza reducerea la jumatate a consumului anual specific de energie primara din surse neregenerabile, precum si a emisiei de CO2 a cladirii Scolii Gimnaziale. Concret, in urmatoarele 14 luni se vor efectua lucrari de reabilitare termica a cladirii, lucrari de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, precum si lucrari pentru imbunatatirea sistemului de ventilare. De asemenea, scoala va mai beneficia de echipamente tehnologice eficiente din punct de vedere energetic, precum si de instalarea un sistem modern de panouri fotovoltaice.

”Despre activitatea municipalitatii din Miercurea Ciuc in domeniul cresterii eficientei energetice a cladirilor publice si de locuit, am mai vorbit, deoarece duce la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Exemple de succes ale preocuparilor locale privind eficienta energetica s-au inregistrat inca din perioada Programului Operational Regional 2007-2013, cand in Miercurea Ciuc au fost reabilitate termic sute de apartamente din cladirile de locuit. Aici s-a investit si in domeniul educatiei, cladirea care adaposteste liceele ”Marton Aron” si ”Segito Maria” devenind un simbol al orasului. In general, autoritatile administratiei publice locale din Regiunea Centru sunt interesate de rezultatele obtinute prin proiectele pregatite in cadrul Axei Prioritare 3 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pentru a sustine dezvoltarea economiei locale eficiente energetic si a societatii orientate catre utilizarea energiei verzi. Realizarea acestor investitii va aduce beneficii intregii comunitati locale, prin scaderea consumului de energie primara, costuri mai mici cu intretinerea si, implicit, resurse financiare pentru alte investitii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu sistemul traditional de incalzire”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.