Guseth (Freedom House): Romania are o absorbtie foarte redusa a fondurilor europene cauzata de nivelul extrem de ridicat de birocratizare

04-cristina-guseth-7-rp-465x390.jpg

Romania are o absorbtie foarte redusa a fondurilor europene, iar aceasta se datoreaza unui nivel extrem de ridicat de birocratizare, ajungand ca pana la 80% din efortul depus pentru implementarea unui proiect sa fie alocat documentelor justificative, a declarat Cristina Guseth, director Freedom House Romania.

“Romania are o absorbtie foarte redusa a fondurilor europene. Avem o absorbtie de 14% in perioada aceasta de programare. De ce avem probleme? Eu cred ca noi avem un nivel extrem de ridicat de birocratizare. Acest nivel de birocratizare este şi expresia unei derobari de responsabilitate. Deci tu produci harti pentru ca nu iti asumi responsabilitati”, sustine Cristina Guseth.

Directorul Freedom House Romania a afirmat ca a lucrat cu fonduri publice din SUA şi de la Comisia Europeana, iar din experienta avuta nivelul de complexitate a ceea ce in engleza se numeşte paperwork, respectiv documente necesare raportarii acelor fonduri, este mai scazuta in cazul celor din SUA.

“La americani, 30% faci ceea se cheama elaborarea de documente justificative şi 70% te concentrezi ca proiectul tau sa işi atinga obiectivele. La Comisia Europeana este cam jumatate – jumatate. in Romania, din experienta mea de scriere de proiecte şi din discutiile cu oameni care au implementat, am ajuns la parerea ca se consuma 80% din timp ca sa produci documente justificative şi din cauza aceasta ajungi de multe ori sa pierzi rezultatul”, a precizat Cristina Guseth.

Directorul Freedom House Romania a mai spus ca in viitor fondurile europene vor fi conditionate de respectarea standardelor de stat de drept. Comisia Europeana lucreaza deja la un proiect prin care defineşte criteriile care se cer indeplinire pentru aceste standarde.

“In urmatoarea perioada de programare Romania va obtine bani in masura in care va respecta conditiile referitoare la statul de drept. Din 23 mai, Comisia Europeana lucreaza la un proiect care defineşte aceste conditii. Spre exemplu independenta justitiei, buna functionare a parchetelor, achizitiile publice”, a mentionat Cristina Guseth.

Freedom House Romania organizeaza, joi, conferinta “Litigiile privind Fondurile Europene”, eveniment organizat in cadrul programului OLAF – Hercule III, ce vizeaza protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania.

Freedom House Romania organizeaza anul acesta trei conferinte cu tema ‘Litigiile privind Fondurile Europene’, in urma carora participantii vor intelege mai bine cum trebuie gestionate situatiile practice de suspiciune de frauda/nereguli şi consecintele financiare ale acestora.

Astfel, in afara de evenimentul de la Bucureşti, ce va avea loc in perioada 21 – 22 iunie 2018, vor fi tinute conferinte la Cluj, 27 – 28 septembrie 2018, şi la Iaşi, 15 – 16 noiembrie 2018.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.