S-a stabilit nivelul primei unice de garantare pentru creditele agricole

masura-421-pndr.jpg

planta-agriculturaMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a abrobat nivelul primei unice de garantare ce se va practica in anul 2014 in cadrul schemei de garantare pentru agricultura.

Astfel, acesta va fi de 1,25% pe an pentru beneficiarii garantiilor acordate de Fondul de Garantare al Creditului Rural – IFN SA, pe schema de garantare pentru agricultura, atat pentru garantiile existente in sold la 31 decembrie 2013, cat si pentru cele acordate in cursul anului 2014.

Acesta se va aplica pentru Masurile 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole” si 123 – “Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice”, pentru partea acoperita de prevederile art.36 din Tratatul instituind Comunitatea Europeana.

Decizia a fost luata in urma propunerii venite din partea Fondului de Garantare a Creditului Rural, in vederea crearii conditiilor necesare pentru continuarea schemelor de garantare.

Practicarea unei prime de garantare unice de 1,25% pe an prezinta avantaje si prin diminuarea costurilor suportate de beneficiari cu efecte favorabile in implementarea proiectelor si cresterea absorbtiei fondurilor europene.

Prima de garantare perceputa de gestionarul fondului de garantare reprezinta o prima unica a carei valoare se stabileste anual la propunerea gestionarului fondului de garantare, luand in considerare conditiile pietei si se aproba prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Mentionam ca, pentru anii 2012 si 2013, nivelul primelor de garantare practicate de FGCR pentru garantiile acordate beneficiarilor Masurii 121 si 123 a fost de 1,25% pe an.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.