S-au aprobat normele de aplicare a Legii 102/2016 privind Incubatoarele de Afaceri

incubator1.png

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, a decis prin Ordin de Ministru, aprobarea responsabilitatilor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 102/ 2016 privind Incubatoarele de Afaceri.

Prin Ordin se aproba normele de aplicare privind Incubatoarele de Afaceri, titlul de Incubator care va fi acordat solicitantilor, regulamentul de selectare si numire a administratorului incubatorului de afaceri, in cazul in care printre fondatori se afla o autoritate publica si constuirea Comisiei cu atributii in domeniul incubatoarelor de afaceri.

Titlul de Incubator de Afaceri se acorda in urma depunerii:

  • Cererii pentru acordarea titlului de incubator de afaceri,
  • Studiului de fezabilitate pentru incubatorul de afaceri,
  • Planul de afaceri,
  • Dovada existentei infrastructurii incubatorului de afaceri,
  • Contractele incheiate de catre administratorii, fondatorii sau proprietarii infrastructurii incubatorului cu furnizorii de utilitati.

Ca urmare a obtinerii titlului de Incubator, solicitantul va avea obligativitatea incubarii unui numar minim de 16 societati si crearea de minim 32 locuri de munca, pentru fiecare ciclu de incubare.

“Legea Incubatoarelor de Afaceri a fost una din legile pe care am sustinut-o in mandatul precedent si, iata ca, indecizia guvernului anterior face ca abia astazi sa avem functionala procedura de constituire a unui incubator de afaceri. Estimez ca in perioada urmatoare, prin Programul National de Dezvoltare a Antreprenoriatului, cu fonduri din POR, sa putem dezvolta o retea puternica de structuri suport pentru sprijinirea afacerilor la nivelul intregii Romanii.”

Informatii de background

Potrivit Legii nr. 102/2016, incubatorul de afaceri este o structura de sprijin a afacerilor ce are scopul de a ajuta la dezvoltarea firmelor membre in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitati comune si a suportului managerial necesar.

Incubatorul de afaceri are ca scop crearea unui mediu favorabil, sustenabil pentru intreprinderile mici si mijlocii nou-infiintate, stimulandu-le potentialul de dezvoltare si de viabilitate.

Pentru incurajarea infiintarii de incubatoare de afaceri, legea prevede acordarea de facilitati fondatorului dupa cum urmeaza:

  • scutirea de la plata impozitului pe teren, corespunzator terenului aferent infrastructurii incubatorului de afaceri;
  • scutirea de la plata impozitului pe cladiri, corespunzator cladirilor care fac parte din infrastructura incubatorul de afaceri;
  • scutiri de la plata oricaror taxe datorate bugetelor locale;
  • alte facilitati care pot fi acordate, potrivit legii, de autoritatile administratiei publice locale sau centrale.

Titlului de incubator de afaceri se acorda pe o perioada de 10 ani, putand fi prelungit pentru perioade similare.

Sursa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.