ADR Centru: Gradul de absorbtie a fondurilor europene a depasit 82% pe POR, iar pe POSCCE acest grad a fost de circa 93%

bani-716x300.jpg

Proiectele finantate prin ADR Centru depasesc numarul de 1300 si au o valoare totala de peste 1,1 miliarde euro, fiind finantate in principal pe POR 2007-2013, dar si pe POS CCE. Unul dintre aspectele foarte importante se refera la gradul de absorbtie a fondurilor europene. In Regiunea Centru, pe Programul Operational Regional 2007-2013, acest grad de absorbtie a depasit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, absorbtia fondurilor alocate a depasit 93%.

La data de 31.12.2016 situatia in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru (ce include si proiectele de Asistenta tehnica), a fost urmatoarea:

  • 1200 proiecte depuse;
  • 491 proiecte contractate;
  • 76 proiecte in lista de rezerva;
  • 5 proiecte in implementare, declarate nefunctionale, cu termen de finalizare 31.12.2018;
  • 62 proiecte reziliate;
  • 432 proiecte finalizate;
  • 394,75 milioane euro cheltuiti;
  • 82,03% grad de absorbtie a fondurilor alocate (1 euro = 4,4505 lei).

„Au trecut zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeana si am parcurs impreuna prima perioada de programare financiara a fondurilor europene post-aderare. In acesti ani fiecare cetatean al Regiunii Centru a putut vedea, auzi sau citi despre Regio si fondurile investite in fiecare judet, adica Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Pe parcursul acestor ani, comunicarea dintre ADR Centru si partenerii nostri, beneficiarii proiectelor europene, a fost reciproca si fiecare parte a incercat sa raspunda cât mai bine solicitarilor uneori prea birocratice si cu totii ne-am adaptat mesajul nevoilor cetatenilor. Subliniez aceste aspecte deoarece aceasta experienta ne-a sustinut mereu in a fi pe primele locuri la nivel national, in domeniul dezvoltarii regionale. In acelasi timp, deja avem peste 370 proiecte depuse pe noul Program Operational Regional si vom finanta mai multe domenii, iar rezultatele obtinute pâna acum ne mobilizeaza sa atragem cât mai multe fonduri pentru dezvoltare la nivel regional”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

In Regiunea Centru, prin toate programele operationale de finantare europeana nerambursabila, derulate la nivel regional in perioada 2007-2013, au fost implementate peste 12.000 proiecte, a caror valoare totala este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste 3,7 miliarde euro. Intre anii 2007-2015, ADR Centru a coordonat implementarea Programului Operational Regional si a unor componente din cadrul Programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.