Sanatatea care ne lasa sa murim

spital_hol.jpg

Undeva in ungherele Ministerului Sanatatii, cuibarit intr-un sertar cu miros statut sau inghesuit pe raftul unui dulap de fier, un document voluminos acumuleaza praf.

De acest document, finalizat inca din 2016, depind sute de bolnavi aflati in faza terminala a vreunei boli. Adica pe moarte.

In aceeasi luna noiembrie a acestui an, un centru din Sibiu care ingrijeste copii in faza terminala este taxat cu 12.000 de euro de catre o institutie subordonata Ministerului, pentru a putea sa-si continue activitatea. Centrul din Sibiu este finantat de un ONG.

Si o informatie suplimentara: Ministerul ar fi trebuit sa inceapa el insusi construirea a 100 astfel de centre – si are si fondurile necesare in acest sens.

Pentru ca, in vara lui 2014, Ministerul Sanatatii a obtinut de la Banca Mondiala un imprumut de 250 de milioane de euro pentru a incepe reforma sistemului sanitar – iar cele 100 de centre de ingrijiri paliative erau incluse in proiectele finantate.

De atunci, din 2014, si pâna acum, la finalul lui 2017, Ministerul Sanatatii a reusit sa cheltuiasca doar 10 milioane de euro dintre cele 250 de milioane puse la dispozitie de Banca Mondiala.

Iar documentul care initia procedura de construire a acelor 100 de centre de ingrijiri paliative zace, in acelasi stadiu, undeva in ungherele Ministerului.

10 milioane de euro din 250, in trei ani si jumatate.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top