Schema de minimis: IMM-urile cu mai putin de 90 de puncte nu mai sunt obligate sa aduca documentatia

depunere_dosar.jpg

depunere_dosarDatorita numarului mare de aplicanti la schema de ajutor de minimis, instituita in baza HG nr. 274/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, si la solicitarea mediului de afaceri, Departamentul pentru IMM, Mediul de Afaceri si Turism face urmatoarele precizari:

Intrucat intocmirea documentatiei aferente cererii de acord pentru finantare presupune costuri ridicate (raport ANEVAR, autentificare documente, extras de carte funciara etc.), pentru a limita efortul financiar depus de catre aplicanti, societatile care au obtinut un punctaj mai mic de 90 de puncte nu sunt obligate sa depuna cererea de acord si documentatia aferenta in termenul de 10 zile lucratoare de la primirea Scrisorii de instiintare privind admiterea la verificarea administrativa si de eligibilitate, emisa la 28.01.2014.

Acestora li se vor solicita documentele printr-o noua Scrisoare, emisa ulterior, in aceleasi conditii, in cazul suplimentarii bugetului sau daca vor exista renuntari sau respingeri.

Societatile care au obtinut un punctaj mai mic de 90 de puncte si care au depus sau doresc sa depuna documentatia in baza Scrisorii de instiintare emisa la 28.01.2014, pot face acest lucru, documentele lor ramanand valabile, cu posibilitatea actualizarii acestora.

Societatile care au obtinut un punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte, sunt obligate sa depuna cererea de acord pentru finantare impreuna cu documentatia aferenta pana cel tarziu la data de 12.02.2014, ora 16.00.

Solutia risca sa nemultumeasca o mare parte a solicitantilor, spun specialistii.

“Pe de o parte, ii inteleg pe cei de la AIPPIMM: efortul de evaluare a celor peste 7.000 de dosare este imens, iar sunt obligati (s-au obligat singuri, prin acel Ghid) sa evalueze tot ce depaseste 60 de puncte. Trebuiau sa inceapa de undeva. Pe de alta parte, sa ne gandim si la potentialii beneficiari. Multi dintre ei au completat cu buna credinta acel formular de inscriere, au intrunit in prima faza peste 60 de puncte, iar acum autoritatea le spune acum “Mi-a parut bine, lasa proiectul aici. Daca mai raman bani, te chem!” Nu cred ca oamenii sunt foarte incantati sa auda asta”, a declarat Melania Coman, consultant si blogger Finantare.ro.

Sursa: AIPPIMM

Este oportuna aceasta masura? Spuneti-va parerea la sectiunea comentarii!

4 thoughts on “Schema de minimis: IMM-urile cu mai putin de 90 de puncte nu mai sunt obligate sa aduca documentatia”

 1. Cristina spune:

  Era logic sa se intample asa.
  Si mai logic era sa se trimita in prima faza scrisorile DOAR la cei care se incadrau in limita bugetului. Pana la urma nu toti au solicitat suma maxima de 100.000 de euro si nici nu vor fi eligibili toti cei cu punctaj mai mare de 90 de puncte. Insa, ideea este ca, de exemplu, la 85 de puncte sunt foarte multe firme inscrise si este putin probabil sa fie cuprinse toate in programul de finantare.
  In cazul in care respectivii cu 85 de puncte primesc scrisoarea dupa 12.02.2014 stiu sigur ca au o sansa, asa se cheltuiau multi bani degeaba.

  1. Balici Mihai spune:

   in lista cu 90 de puncte sunt aproape 2400 de firme
   nu cred ca firmele care au punctaj de 85 de puncte , vor intra pe lista dupa 12.02.2014
   Poate cand se va da drumul la cei 1200-1500 de solictanti in cadrul bugetului si efectiv vor face contractele si achizitiile , multi vor renunta pentru ca trebuie sa achizitioneze cu banii lor si apoi dupa 1-2 luni sa primeasca decontarile
   Poate aici cca 10-20% sa renunte si apoi sa intre cei de pe lista cu 85 de puncte , dar sunt de durata

 2. Ana spune:

  Ai perfecta dreptate Liviu.

  In opinia mea, toata aceasta harababura cu minimisu a fost intentionat facuta pentru a aduce la buget banii de care este nevoie pentru finantarea schemei de minimis si ceva in plus daca se poate.

  Costurile care s-au generat pentru IMM-uri cu aceasta schema cred ca intrec cu mult finantarea de la buget.
  Ce nu inteleg eu este cum de oamenii de afaceri din Romania accepta aceasta bataie de joc. Sau nu mai sunt in Romania oameni de afaceri adevarati ?!

 3. Liviu spune:

  Lasand de o parte povestea cu costurile solicitantilor (pt AIPPIMM nu conteaza acest aspect, pt ca daca ar fi contat alta era procedura de inscriere) si efortul AIPPIMM, ramane in fapt o serie neintrerupta de incalcari din partea AIPPIMM ale Ghidului solicitantului si a HG 274/2013.
  Vi le prezint doar pe cele evidente, le lasam de o parte pe cele de nuanta:
  1. Conform Ghidului Solicitantului, “după expirarea termenului de inscriere şi în conformitate cu punctajul obţinut online, pe site-ul instituţiei, la adresa http://www.aippimm.ro, se publică în termen de 1 zi lucrătoare, lista centralizată cu solicitanţii acceptaţi în vederea verificărilor administrative, de eligibilitate” (pagina 34). Acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi. (INCALCAREA NR. 1)
  2. In datele de 28 si 29 ianuarie, toti solicitantii cu punctaj egal sau mai mare cu 60 de puncte au primit o scrisoare de acceptare la evaluarea administrativa. Ghidul Solicitantului spune: “ATENŢIE! In ordinea numarului R.U.E. obtinut si in limita bugetului anual alocat schemei, aplicatia va transmite Scrisoare de instiintare privind acceptarea la evaluarea administrativă a aplicantilor admisi in limita bugetului anual alocat schemei.” (pagina 35). Asta inseamna ca toti solicitantii s-au incadrat in bugetul anual? (INCALCAREA NR. 2)
  3. Pe 30 ianuarie, AIPPIMM vine si da comunicatul de mai sus, in care ne spune ca doar solicitantii cu punctaj mai mare sau egal cu 90 de puncte au OBLIGATIA sa depuna proiectul in termen de 10 zile, restul fac ce vor pe banii lor. Toate astea, fara sa ne dea si lista care sa ne arate ca pana la ultimul solicitant cu 90 de puncte se acopera intregul buget. Astfel AIPPIMM incalca din nou prevederile propriului Ghid. (INCALCAREA NR. 3).

  Indiferent de motivele acestor incalcari, AIPPIMM a facut singura aceste reguli, fara o consultare publica reala si acum vine si le incalca, fara pic de nerusinare si fara niste explicatii obiective, deoarece acestea nu exista.

  Este vorba doar de nemultumirea solicitantilor? NU ESTE OARE VORBA DE O ILEGALITATE?

  Imi vine greu sa cred ca sunt singurul care vede acest lucru.

  La urma urmei AIPPIMM se joaca cu banii produsi de IMM-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.