Schimbare de directie: In premiera BNR ataca „Prima casa“ si afirma ca mentinerea programului duce la distorsiuni in piata si nu stimuleaza bancile sa dezvolte produse ipotecare

casa_credit.jpg

Dupa ce in perioada de criza a sustinut programul Prima casa, BNR a atacat in premiera programul guvernamental sustinand ca in prezent acesta nu este altceva decat o forma de transfer al unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii romanilor la obtinerea unui credit pentru locuinta.

Mai mult, BNR afirma ca si in trecut rolul programului Prima casa in economie a fost „modest“, in conditiile in care a fost utilizat in mod limitat de persoanele cu venituri reduse. Aceste afirmatii apar intr-o analiza publicata pe site-ul BNR coordonata este Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale.

Oportunitatea continuarii pro­gramului Prima casa a fost adusa in discutie in repetate randuri in spatiul public, in conditiile in care factorii care au dus la demararea programului in 2009, cand semnele crizei financiare au aparut si pe piata locala, nu se mai intalnesc azi in economie. Prima casa a fost introdus in iulie 2009 de guvernul Boc pentru sustinerea cererii de locuinte.

Specialistii BNR apreciaza ca mentinerea programului Prima casa nu mai este oportuna, in conditiile in care activitatea creditarii s-a reluat si chiar „se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punctul de vedere al stabilitatii financiare“.

Mai mult, in analiza BNR se precizeaza ca mentinerea acestui program poate produce distorsiuni in piata. „Continuarea acestui program, in conditiile in care activitatea pietei creditului s-a reluat (si chiar se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare) ridica probleme privind eficienta efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni in mecanismul de piata, bancile nefiind impulsionate sa dezvolte produse de creditare ipotecara cu risc redusi, se precizeaza in analiza publicata pe site-ul BNR.

In ultimii opt ani statul a acordat garantii totale pentru Prima casa in valoare de peste 18 mld. lei (4 mld. euro). Numarul garantiilor si implicit al creditelor Prima casa ajungea in octombrie 2016 la 180.000, in timp ce valoarea stocului de credite trecea de 33 mld. lei. Unii analisti au atras atentia unui risc sistemic avand in vedere concentrarea portofoliului de credite ipotecare ale bancilor pe produsul Prima casa, in cazul unei cresterii masive a creditelor neperformante si a incapacitatii statului de a asigura garantia lor. Bancile au argumentat in repetate randuri ca rata de neperformanta este foarte redusa, sub 0,5%, insa BNR le avertizeaza ca evaluarea riscurilor trebuie sa aiba in vedere ca aceste credite nu au parcurs un ciclu complet de credit. Deocamdata finantarile Prima casa au un istoric de cel mult 8 ani din durata de rambursare a primelor credite acordate, in contextul in care acestea merg si pana la 30 ani.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top