Scrisoare deschisa: Impactul Instructiunii 109 asupra proiectelor finantate prin POSDRU

coalitia-ong-pentru-fonduri-structuraleCoalitia ONG pentru Fonduri Structurale, formata din 39 de organizatii neguvernamentale si retele, a redactat o scrisoare deschisa in care prezinta impactul pe care Instructiunea 109/16 septembrie 2015 il are asupra beneficiarilor de proiecte cu finantare POSDRU 2007-2013 si asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Stimate domnule ministru,

Avand in vedere emiterea a Instructiunii 109/ 16 septembrie 2015, fara o consultare cu beneficiarii directi ai programelor de finantare POSDRU, dorim sa va aducem in atentie urmatoarele probleme cu care se vor confrunta beneficiarii de proiecte, in urma implementarii acesteia.

Daca la semnarea contractelor de finantare POSDRU, beneficiarii de proiecte aveau la dispozitie folosirea Mecanismului Cererilor de Plata, care dadea posibilitatea acestora, in cazul terminarii prefinantarii, sa deruleze proiectele pana la finalizare, cu asigurarea unui flux financiar care sa duca la atingerea rezultatelor asumate, noul termen impus de Instructiunea 109/16.09.2015 pentru depunerea de cereri de plata pana la 30 octombrie 2015 risca sa blocheze iremediabil proiectele aflate in derulare, pe mai multe paliere:

  • fiind la final de proiecte, majoritatea beneficiarilor nu mai au posibilitatea de a avansa bani (in special in contextul repetatelor intarzieri de plata ale Cererilor de rambursare deja depuse), cu consecinte grave asupra finalizarii proiectelor si cheltuirii finantarii.
  • activitatile din proiecte deja planificate si anuntate la OIR a fi implementate in lunile noiembrie si decembrie 2015, trebuie replanificate pentru luna octombrie 2015, cu consecinte grave asupra fiecarui grafic de activitati, parte din Contractul de Finantare.
  • contractele incheiate cu furnizorii de bunuri si servicii, de asemenea si contracte de munca cu echipele de proiect vor fi afectate in sensul neonorarii de catre beneficiari a obligatiilor de plata.

Atragem atentia ca fiecare beneficiar de finantare POSDRU are deja un Grafic de Activitate al proiectului, parte din contractul de finantare, cu un grafic de executare a bugetului. Transferarea activitatilor proiectelor in luna octombrie este posibila doar in foarte mica masura. De exemplu, activitatile prin care sunt calificati membrii grupurilor vulnerabile, se finalizeaza dincolo de data de 30 octombrie 2015. Urmandu-se o metodologie ANC, aceasta activitate nu poate fi modificata ca si date caci este vorba despre un nr. fix de ore de curs; ca o consecinta directa, furnizorul nu poate fi platit caci nu mai pot fi depuse cereri de plata, beneficiarii de curs nu vor primi subventiile de participare si bugetul va ramane nedecontat si necheltuit. Riscul neatingerii indicatorilor este de asemenea, extrem de mare.

De asemenea, atragem atentia, ca beneficiarii de proiecte au deja contracte incheiate cu furnizorii de bunuri si servicii, precum si contracte de munca cu echipele de proiect. Termenii acestor contracte fac imposibil de transferat implementarea activitatilor in luna octombrie. Iar in contextul punerii in practica a Instructiunii 109, beneficiarilor le sunt eliminate toate posibilitatile de a isi onora obligatiile de plata anterior mentionate.

Mentionam faptul ca beneficiarii de proiecte au obligatia atat de a respecta Graficul de Activitati al proiectelor, cat si de a depune la Organismele Intermediare Graficul Cererilor de plata si de Rambursare, asadar Organismele Intermediare cunosc foarte bine impactul negativ al necheltuirii bugetelor proiectelor prin nedepunerea Cererilor de Plata mai tarziu de 30 octombrie 2015.

De asemenea atragem atentia ca prin Ordinul nr. 903/7 mai 2015 privind punerea in aplicare a Memorandumului cu tema „Asigurarea conditiilor necesare derularii proiectelor finantate in cadrul POSDRU 2007-2013 prin prelungirea termenului de implementare”, proiectele din cadrul axelor 123-184 pot fi prelungite pana la data de 15 decembrie 2015; multi beneficiari de proiecte au obtinut contractual prelungirea acestora si acum sunt in imposibilitatea de folosi Mecanismul Cererilor de Plata si de a face platile aferente din lipsa de disponibil banesc.

Constatam astfel, intr-o perioada in care cresterea absorbtiei fondurilor europene este un obiectiv important al Ministerului Fondurilor Europene, ca deciziile luate doar pe baza constatarii capacitatii reduse de a prelucra Cereri de Plata de catre Organismele Intermediare, duc in fapt la scaderea absorbtiei fondurilor europene. In opinia noastra, Instructiunea 109/16.09.2015 reprezinta nu doar o sfidare a beneficiarilor, ci si o incalcare a Acordului de delegare de functii privind implementarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Consideram ca Instructiunea 109/16.09.2015 nu poate fi asimilata ca parte a unui „sistem de management si control adecvat” (art. 5, punct 5.1), nici ca este rezultatul evaluarilor periodice realizate de Autoritatea de Management asupra Organismelor Intermediare privind capacitatea celor din urma de a indeplini functiile delegate, inclusiv performanta acestora in domeniile de interventie stipulate de Acord (art. 8, punct 8.2). Daca Autoritatea de Management si Organismele Intermediare ar fi colaborat in sensul unui management sanatos al instrumentelor structurale si ar fi analizat in prealabil riscurile aplicarii unei astfel de constrangeri, Instructiunea 109 nu ar fi fost posibila astazi.

In acest context, solicitam amendarea de urgenta a Instructiunii 109. Termenul pe care il consideram rezonabil pentru depunerea ultimelor Cereri de Plata este 30 noiembrie 2015.

Sursa: Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top