A doua scrisoare deschisa catre premierul Romaniei privind Schema de minimis – H.G. nr. 274/2013

stilou_mana.jpg

scrisoare-minimis-guvernSolicitantii ajutorului de minimis HG 274 au redactat o noua scrisoare catre premierul Romaniei, Victor Ponta, in speranta ca acesti bani de investitii, atat de necesari firmelor mici si mijlocii din tara noastra pentru a se dezvolta si crea locuri de munca, vor fi deblocati in 2015.

Dupa ce au aflat ca sunt slabe sansele ca programul sa mai continue si in 2015 si sa nu se mai recupereze banii investiti deja, reprezentantii celor 600 de firme sustin ca se va ajunge si in instanta daca autoritatile refuza in continuare sa se implice.

Scrisoare deschisa adresata Primului Ministru
Stimate domnule Prim Ministru,

In urma cu o luna si jumatate, noi, un grup de reprezentanti ai aproximativ 600 de IMM-uri, v-am adresat o scrisoare deschisa prin care va solicitam ajutorul pentru deblocarea programului de MINIMIS, instituit conform HG 274/2013, program gestionat in prezent de catre Ministerul Energiei si al IMM-urilor. La putin timp, a aparut speranta ca lucrurile se pot rezolva intrucat am fost invitati la Ministerul Finantelor si, ulterior, la Ministerul Energiei, pentru gasirea de solutii.

Din pacate, dupa ce dl. ministru al Finantelor, Orlando Teodorovici, ne-a promis alocarea sumei necesare in bugetul de stat, ne-am lovit de o rezistenta aproape disperata din partea unor functionari din Ministerul Energiei si chiar din partea domnului ministru Dominic Gerea. S-au invocat, in fiecare dintre cele doua intalniri, motive diferite de refuz de derulare a programului de Minimis.

Motivul initial, acela al lipsei de fonduri pentru anul 2015 a fost inlocuit cu lipsa de legalitate a programului.

Nu discutam faptul ca acest din urma motiv este aberant, ci dorim sa semnalam modul umilitor in care suntem tratati. Ni se spune mai intai ca nu sunt bani in buget. Apoi ca nu se poate ridica clauza suspensiva din contracte inainte sa intre banii in conturile Ministerului Energiei, desi in Acordurile noastre scrie altceva. Cand problema banilor pare rezolvata, apare problema de legislativa. Mai intai, H.G. 274/2013, cum justifica dl. Gerea, contravine legii 500 a finantelor, in sensul ca nu trebuiau semnate acordurile de finantare cu beneficiarii daca nu erau angajate credite de plata de aceeasi suma. Apoi aflam despre o greseala “de tipar” in textul de modificare a HG 274 (si care, in opinia noastra, nu este o greseala, ci o interpretare absurda) care contrazice toata procedura de desfasurare a Schemei de MINIMIS.

Concluzia amara este ca cineva isi bate joc de sute de firme care au investit cu deplina incredere in scopul proiectului, acela de stimulare a investitiilor, de dezvoltare anumitor sectoare de activitate.

Probabil ca noi, niste simpli contribuabili la bugetul acestei tari, trebuie sa suportam consecintele faptului ca programul a fost amanat de la un an la altul sau ca bugetul schemei de ajutor se imparte in a si b. Noi suntem vinovati ca la punctul a, in textul de lege, se vorbeste despre “credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013 – 2014”, iar la punctul b se vorbeste despre “credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 milioane lei, pentru anul 2015”.

Si se mai pare ca tot noi vom suporta consecintele faptului ca acest text se si pune in practica intr-un fel pe care numai anumiti functionari ai statului il pot pricepe.

Sigur ca noi, cele 600 de firme, putem face credite la banci, putem face 2800 de angajari, putem face investitii care sa ne blocheze activitatea si care sa ne duca la faliment, dar statul nu poate sa isi respecte angajamentele.

Acesta este deznodamantul unui program de ajutor de minimis gestionat in Romania. Oare aceste lucruri sunt prevazute si in Tratatul ajutoarelor de minimis al Comisiei Europene?

Revenim cu intrebarile din prima scrisoare: Este aceasta o lipsa de preocupare din partea functionarilor responsabili de acest proiect? Este rea-vointa? Este vorba de lipsa de fonduri? Cine isi asuma aceste enorme greseli?

In opinia noastra, din punct de vedere legal nu este nici o piedica. Daca exista vointa de a se derula pana la capat acest program, credem ca Schema de minimis isi poate atinge scopul si poate salva multe firme care au crezut in scopul programului.

Ministerele responsabile nu ne-au transmis nici pana in acest moment o pozitie oficala. Va rugam, in numele societatilor semnatare, sa ne prezentati cat mai urgent pozitia Guvernului roman privind situatia acordarii ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, schema de ajutor institutita prin HG 274/2013.

Finantare.ro se alatura initiativei prin care se solicita alocarea fondurilor promise anul trecut de catre autoritati, beneficiarilor Schemei de minimis.

Sursa: Grupul de solicitanti minimis HG 274

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top