Se depun proiectele in cadrul apelului necompetitiv pentru inregistrarea la Serviciul Public de Ocupare a tinerilor NEETs inactivi

tineri.jpeg

Ministerul Fondurilor Europene, prin Directia Generala Program Capital Uman, a lansat Ghidul Solicitantului conditii specifice de accesare a fondurilor „Inregistrarea la Serviciul Public de Ocupare a tinerilor NEETs inactivi” AP 2/ PI 8.ii/ OS 2.3 si apelul de propuneri de proiecte de tip non-competitiv.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 09.12.2016
Suma maxima: 50.000.000 Euro 

Axa prioritara, prioritatea de investitii, obiectiv specific, rezultat asteptat

  • Axa prioritara 2:  Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs
  • Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de munca durabile si de calitate si sprijinirea mobilitatii lucratorilor (Regulamentul (UE) nr. 1304/2013, art 3, alin 1, a)
  • Prioritatea de investitii 8.ii Integrare durabila pe piata muncii a tinerilor (FSE), in special a celor care nu au un loc de munca, educatie sau formare, inclusiv a tinerilor cu risc de excluziune sociala si a tinerilor din comunitatile marginalizate, inclusiv prin punerea in aplicare a garantiei pentru tineri
    (Regulamentul (UE) nr. 1304/2013, art. 3, alin 1, a)
  • Obiectiv specific

In cadrul prezentului apel de proiecte este vizat un singur obiectiv specific, respectiv Obiectivul specific 2.3. Cresterea numarului tinerilor NEETs inactivi inregistrati la Serviciul Public de Ocupare

  • Rezultat asteptat

Principalul rezultat asteptat prin sprijinul financiar acordat in cadrul prezentului apel de proiecte il reprezinta:
Inregistrarea la SPO a unui numar de 160.000 tineri NEET, din care:
–    144.000 din regiuni mai putin dezvoltate;
–    16.000 din regiuni mai dezvoltate.

Actiunile sprijinite in cadrul apelului

In acord cu prevederile POCU 2014-2020, activitatile considerate eligibile sunt cele care urmaresc atingerea obiectivului specific 2.3 crestere a numarului tinerilor NEETs inactivi inregistrati la SPO.

Tipuri de actiuni care vizeaza identificarea tinerilor NEETs inactivi si inregistrarea acestora la SPO in vederea asigurarii unei implementari eficiente a schemelor de sprijin la nivelul intregii tari.

1.    Derularea de activitati pentru identificarea tinerilor NEETs inactivi, cu accent pe aceia cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social, precum si pentru transmiterea datelor relevante ale acestora la SPO in vederea inregistrarii. De asemenea, vor fi furnizate informatii relevante vis-a-vis de posibilitatea de a beneficia de sprijin pentru gasirea unui loc de munca de calitate/ posibilitatea deschiderii unei afaceri pe cont-propriu sau de urmare a unui program de formare, precum si oportunitati de reintoarcere in sistemul de educatie (masurile de tip a doua sansa AP 6 -PI 8ii). In derularea acestor actiuni se incurajeaza aplicarea de solutii inovative sau de multiplicare a solutiilor inovative care sau dovedit a avea succes in alte State Membre, inclusiv prin initiative de cooperare transnationala. Tinerii NEETs inactivi identificati vor fi inregistrati in baza de date a SPO si vor beneficia de servicii de informare si consiliere (inclusiv profilare). Implementarea acestor masuri va facilita monitorizarea valorii adaugate a interventiilor dedicate tinerilor NEETs.

2.    Derularea de campanii de informare si constientizare dedicate tinerilor din categoria NEETs, luand in considerare situatia lor diferita (cei ce au parasit timpuriu scoala, cei care nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca dupa terminarea educatiei secundare cu sau fara calificare si absolventii de invatamant superior, persoanele sarace, persoanele cu nivel de educatie scazut sau minoritatile etc.), care sa faciliteze inclusiv inregistrarea in baza de date NEETs

3.    Monitorizarea masurilor dedicate tinerilor NEETs.

Teme secundare FSE

tabel

Tipuri de solicitanti/parteneri eligibili

Solicitant eligibil:

  •  ANOFM, in calitate de SPO (inclusiv unitatile cu personalitate juridica din subordinea sa);
    Parteneri eligibili:
  • MMFPSPV, MENCS, ANPIS in calitate de entitati cu activitate relevanta    

Durata proiectului

Perioada de implementare a proiectului este de maximum 48 luni.
Proiectele care vor prevedea o perioada de implementare mai mare de 48 luni vor fi respinse.
La completarea cererii de finantare in sistemul electronic va trebui evidentiata durata fiecarei activitati si sub-activitati incluse in proiect.

Grup tinta
In cadrul prezentului apel de proiecte, grupul tinta este format din:

  • tineri NEETs inactivi cu varsta intre 16 – 24 neinregistrati la SPO, cu accent pe aceia cu nivel scazut de competente si care au dificultati in a se integra social

NB. In cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte nu sunt eligibili ca grup tinta tinerii NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani, deja inregistrati la SPO. Acestia pot beneficia de masuri de sprijin in contextul cererilor de propuneri de proiecte lansate in cadrul AP 1 OS 1.1&1.2 si AP 2 OS 2.1&2.2, intrucat activitatea de inregistrare a tinerilor NEETs inactivi este premergatoare acordarii sprijinului din AP1 si AP2.

Alocarea financiara stabilita

Pentru prezenta cerere de propuneri de proiecte, bugetul alocat proiectului non-competitiv ce va fi depus in cadrul axei prioritare 2, PI 8.ii/ Obiectivul specific 2.3 (Cresterea numarului tinerilor NEETs inactivi inregistrati la Serviciul Public de Ocupare) dedicata atat regiunilor mai putin dezvoltate (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia, cat si regiunii dezvoltate (Bucuresti Ilfov) este de 50.000.000 Euro (Contributia UE + Contributia RO) si este co-finantat din FSE.

Asistenta financiara nerambursabila solicitata si contributia solicitantului se va realiza in baza unei pro-rata la nivel de populatie (pentru Bucuresti-Ilfov 10,7%, iar pentru cele 7 regiuni mai putin dezvoltate 89,3%), dupa cum urmeaza:

tabel1

Valoarea maxima a proiectului, rata de cofinantare
Cursul de schimb care va fi utilizat pentru stabilirea acestei valori este cursul Inforeuro aferent lunii Noiembrie 2016, respectiv 1 EURO = 4,5005 RON.

Valoarea maxima a proiectului
Valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 50.000.000 euro.

Cheltuieli

tabel2

tabel3

tabel4

tabel5

tabel6

Sistemul informatic MySMIS 2014 va fi deschis din data de 23.11.2016, ora 10.00 si se va inchide in data de 09.12.2016, ora 16.00.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

 

Finantator: UE si Guvernul Romaniei
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top