Se largesc plajele. Cu nisip din Marea Neagra si bani europeni

plaja.jpg

plajaPrimele pe lista sunt loturi din Mamaia, Eforie si din zona Tomis, toate intens erodate si cu risc sa fie inghitite de ape. Construirea digurilor a inceput deja iar de la 15 septembrie se trece latirea propriu-zisa. Nisipul va fi adus din Marea Neagra si cea mai mare cantitate, de 550 de metri cubi, va merge la Eforie Nord.

La final, plajele de pe litoral vor avea o suprafata mai mare cu 55 de hectare, fiecare lot fiind latit cu minimum 100 si maximum 150 de metri. Schimbarea va fi uriasa – in momentul de fata multe plaje din Constanta aproape au disparut iar, la Eforie, plaja e rareori mai lata de 20 de metri.

Ritmul de degradare al zonelor de coasta e foarte accelerat, in Mamaia, media anuala de erodare e de doi – trei metri pe an. In lipsa unor masuri de protectie, in urmatorii 20 de ani, apele marii vor inainta cu cel putin 40 de metri. O cercetare realizata intre 2005-2007 a ajuns la concluzia ca majoritatea plajelor romanesti sunt in aceeasi situatie si risca sa dispara in decursul a doua decenii.

Mai multe detalii: www.digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.