Sevil Shhaideh: “Programele de finantare avanseaza rapid. Avem 5.100 de proiecte depuse pe PNDL si 5 apeluri de proiecte lansate pe POR doar in acest an”

sevil-1.jpg

Prioritatea numarul 1, inca de la preluarea mandatului, sunt fondurile europene si programele de dezvoltare. Pentru Programul National de Dezvoltare Locala, pana ieri au fost depuse 5.100 de proiecte, in valoare totala de 28 de miliarde de lei. Dupa 17 martie vom sti numarul total al proiectelor depuse”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, la Iasi.

Conform viceprim-ministrului, toate investitiile incepute in perioada 2009-2012 au primit finantare prin program, pentru a putea fi finalizate, prioritare fiind proiectele de dezvoltare si modernizare locala. Avand in vedere valoarea cererilor de finantare prin PNDL, etapa a II-a, daca suma proiectelor depuse va depasi suma alocata, pentru repartizarea fondurilor vor fi aplicate criteriile din legislatia care reglementeaza programul (HG nr. 624/2015).

Declaraţiile au fost facute in contextul intalnirii pe care ministrul dezvoltarii a avut-o marti, 14 martie a.c., cu reprezentanţi ai autoritaţilor publice locale din judeţ. intalnirea intre nivelul central si local al administratiei publice a fost una constructiva, in care s-au conturat solutii pentru problemele semnalate.

„Si pe programele europene am avansat. De la inceputul anului si pana astazi, in mai putin de trei luni de mandat, am lansat in consultare 5 ghiduri specifice pe POR si 4 apeluri de proiecte, am facut o modificare la ghidul general si mai avem in pregatire alte lansari. tinta este ca in acest an sa deschidem apeluri de proiecte pe toate axele programelor operationale. Indiferent de stadiul in care am preluat domeniul, avansam cat de rapid se poate cu programele europene pe care le gestionam in calitate de autoritate de management”, a adaugat doamna Shhaideh.

O alta noutate pe zona de fonduri europene o reprezinta aprobarea, de catre Comisia Europeana (CE), a primului sumar de proiect mare de infrastructura finantat prin Programul Operational Romania – Ucraina 2014 -2020. Este vorba despre un proiect destinat sa duca la o mai mare siguranta a populatiei si a nivelului de securitate transfrontaliera, prin imbunatatirea instruirii comune si a actiunilor de cooperare in managementul situatiilor de urgenta.

Proiectul are un buget de 7,3 milioane euro si va fi derulat in judetele Suceava, Maramures, Satu Mare, Botosani, Tulcea din Romania si oblasturile Cernauti si Ivano-Frankivsk din Ucraina, in parteneriat. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta are calitatea de lider de proiect, iar parteneri sunt Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Jandarmeriei, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Bucovina” al judetului Suceava (din Romania), Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenta in Oblastul Cernauti si Departamentul de Stat al Serviciilor de Urgenta in Oblastul Ivano-Frankivsk (din Ucraina). in urmatoarea perioada, liderul si partenerii sai vor dezvolta cererea de finantare, respectiv documentele tehnice aferente etapei a doua. Pana la sfarsitul anului 2017, documentatia integrala va fi transmisa CE spre aprobare, urmand ca implementarea proiectului sa fie demarata in prima parte a anului 2018.

Shhaideh a vorbit cu participantii la discutii si despre proiectele locale: viitorul spital regional din Iasi, pentru care sunt disponibile fonduri prin Programul Operational Regional 204-2020, si consolidarea spitalului de pneumonie. in prezent, se lucreaza impreuna cu reprezentantii Bancii Europene de Investitii la elaborarea documentatiei necesare pentru accesarea fondurilor pentru spitalul regional. Pentru spitalul de pneumonie din Iasi, este luata in calcul varianta consolidarii, cu conditia ca autoritatile locale sa puna la punct un plan de masuri pentru relocarea pacientilor in momentul alocarii de fonduri pentru modernizare.

Sursa: MDRAPFE

One thought on “Sevil Shhaideh: “Programele de finantare avanseaza rapid. Avem 5.100 de proiecte depuse pe PNDL si 5 apeluri de proiecte lansate pe POR doar in acest an””

  1. popencu spune:

    lucrez la primaria comunei Hsrman ca administrator vreau sa fiu la curent cu programele de dezvoltare ms

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.