Programul Start-up Nation: Milioane de euro si pentru consultanti

bani-716x300.jpg

Unii dintre consultantii specializati in finantari nerambursabile au inceput tatonarea potentialilor antreprenori care vor dori sa obtina bani de la stat prin Programul Start-up Nation Romania. Pentru romanii care vor sa faca afaceri, statul va oferi pana la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) nerambursabili, in program, iar din acesti bani consultantii pot primi pana la 8.000 de lei pe fiecare plan de afaceri.

Programul Start-up Nation Romania pare ca starneste o mica “febra a aurului” in randul romanilor care fac afaceri sau vor sa intre in business, desi statul inca nu a stabilit conditiile de participare si nici cheltuielile eligibile.

In ultimele 7 zile, in cautarile pe Google, varful de interes pentru program s-a inregistrat marti cand termenul “Start up Nation” a urcat intre cele mai populare 20 de cuvinte pe principalul motor de cautare, in Romania, in ultimele 7 zile.

Pe judete, acest program de finantare a fost mai popular in : Maramures, Cluj, Bihor, Bacau si Prahova.

Cum tatoneaza consultantii, pe net, piata pentru Programul Start-up Nation

In draftul de hotarare de guvern privind normele de aplicare a Programului Start-up Nation se arata ca antreprenorii beneficiari vor putea sa plateasca pentru consultanta pana la 8.000 de lei, cheltuiala eligibila din program.

“Consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program şi implementarea proiectului (nu mai mult de 8000 lei) – această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea Contractului de finanţare). Furnizorii de servicii de consultanţă eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizaţii furnizoare de consultanţă autorizate, având ca activitate autorizată a fi desfăşurată una dintre activităţile incluse în cod CAEN clasa 70, precum si Camere de Comert si Industrie”, aceasta ar fi o categorie de cheltuiala eligibila in viitorul program, conform proiectului de norme de aplicare.

Asadar, la 10.000 de firme care sa fie finantate, se poate vorbi de fonduri totale pentru consultati de pana la 80 de milioane de lei (17,7 milioane euro) din program.

Guvernul ar vrea sa deschida pe 2 mai 2017 aplicatia online prin care antreprenorii vor putea sa se inscrie pentru cei pana la 44.000 de euro de la stat, asa cum a declarat Ilan Laufer, secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Pana atunci, insa, Guvernul trebuie sa adopte hotararea privind normele de aplicare a programului, iar apoi ministerul de resort va trebui sa emita procedura de implementare. Prin urmare, antreprenorii si consultatii vor avea timp relativ redus pentru a-si putea pune la punct planurile de afaceri conform tuturor cerintelor din actele normative.

In aceste conditii, nu-i de mirare ca unii dintre consultanti tatoneaza deja, pe internet, antreprenorii care vor sa intre in program.

Mai multe detalii pe Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.