Specialiștii Departamentului pentru finanțări europene din OFA UGIR, coordonat de Ana-Maria Icatoiu, au realizat o sinteză, care cuprinde toate finanțările acordate mediului privat prin Planul National de Redresare si Rezilenta.
I.5. Fondul pentru Valul Renovării
Buget: 2,2 miliarde euro.
Investiții de interes:
I1 – Instituirea unui fond ”renovation wave” care să finanțeze adecvat, printr-un program de investiții, lucrări de îmbunătățire a fondului construit existent:
Axa 1 – Schema de granturi pentru reziliență și eficiența energetică în clădiri rezidențiale multifamiliale à 1,1 miliarde euro, 1.350 blocuri de locuinte.
Pentru spațiile cu altă destinație decât cea de locuință deținute de operatori economici, se va acorda un ajutor de minimis pentru societățile comerciale respective, pentru a se asigura derularea completă a lucrărilor de renovare.
I.6. Energie
Buget: 1,62 miliarde euro.
Investitii:
I1: Digitalizarea și tranziția către surse regenerabile de energie atât a consumurilor proprii ale operatorilor din rețea și altor operatori critici, cât și investiții în noi capacități pentru producția de electricitate din surse regenerabile à 200 milioane euro:
- Schemă concurențială deschisă pentru susținerea instalării centralelor de productie energie electrică din surse regenerabile
- Proiecte strategice pentru companii mari care combină producția de energie electrică din surse regenerabile cu stocarea.
I4: Lanț industrial de producție și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și cercetare-dezvoltare în domeniu și noi capacități de stocaj al energiei electrice.
I5: Schemă de stimulare a eficienței energetice în industrie à 100 milioane euro (IMM-uri, întreprinderi mari active în sectorul de producție).
II.1. Cloud guvernamental și sisteme publice digitale
– Scheme de granturi dedicate upskilling-ului/ reskilling-ului angajaților:
III.2. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare
Buget: 2,4 miliarde euro.
Investiții:
I2.1 Instrumente financiare pentru sectorul privat:
– Garanția de portofoliu pentru Reziliență à 300 milioane euro;
– Garanția de portofoliu pentru Acțiune climatică à 200 milioane euro;
– Fondul de fonduri de capital de risc pentru Redresare à 300 milioane euro;
– Companii mari: Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes à 100 milioane euro;
– Instrumentul financiar pentru investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor à 100 milioane euro.
Mai multe detalii aici