Sistemul informatic pentru fonduri europene MySMIS va avea 5 module functionale pana in luna octombrie

laptop.jpg

Sistemul informatic pentru fonduri europene, MySMIS, va avea cinci module functionale pana in luna octombrie, a declarant ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, dupa audierea sa in Comisia pentru afaceri europene.

“MySMIS se dezvolta cu resurse interne ale Ministerului Fondurilor Europene si cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale. L-am gasit intarziat, a fost aprobat un calendar de realizare a acestui sistem IT. Am convenit impreuna cu Comisia Europeana un calendar care presupune ca pana in octombrie sa avem 5 module functionale in acest sistem, adica sa ajungem pana la implementare, ceea ce de fapt conteaza pentru beneficiari, sa putem primi proiecte, ceea ce putem face acum, sa facem evaluarea, contractarea, achizitii publice, totul online. Miza acestui sistem este aceea ca banii pot fi usor urmariti inca de la inceput. Noul sistem informatic va putea sa sesizeze fraude inainte sa se intample“, a spus Ghinea.

El a precizat ca restul de trei module vor fi gata in primavara anului viitor.

“Celelalte module vor fi gata foarte probabil in primavara viitoare. Nu inseamna ca nu se lucreaza la ele. Sunt oameni care lucreaza in paralel la fiecare modul’, a afirmat seful Ministerului Fondurilor Europene.

Cristian Ghinea a fost chemat luni la audieri in Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputatilor, pentru a da explicatii cu privire la gradul redus de absorbtie a fondurilor europene si pentru a prezenta masurile care vor fi luate de MFE in ceea ce priveste Planul Juncker.

“Ma astept ca domnul ministru sa explice de ce gradul de absorbtie a fondurilor europene pe anul 2016 este zero. Ma astept, in egala masura, ca ministrul sa ofere raspunsuri cat mai exacte cu privire la strategia proprie pentru stimularea unei mai bune absorbtii a banilor europeni si pentru urmarirea alocarilor pe axele de finantare, precum si cu privire la viziunea asupra rolului MFE in identificarea pe parcurs a nevoilor reale din domeniile programelor operationale, mai ales modalitatea in care se va asigura adaptarea acestora la solicitarile beneficiarilor. De asemenea, comisia noastra va readuce in discutie masurile vizate de MFE in ceea ce priveste Planul Juncker, in conditiile in care este o prioritate ca proiectele cu care vine Romania in cadrul Planului Juncker sa fie foarte bine tintite pentru a creste sansele lor de finantare”, a declarat Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor.

La audieri, Cristian Ghinea si Ana Birchall (deputat PSD) au avut discutii in contradictoriu pe tema absorbtiei pe cadrul financiar 2014-2020.

Ministrul a calificat drept “prematura” declaratia deputatului PSD, potrivit careia gradul de absorbtie al fondurilor europene in 2016 este zero.

“Eu am fost elegant cand am spus ca este o declaratie prematura, ca nu am vrut sa spun ca este o minciuna. 57 milioane euro sunt banii intrati pentru 2014-2020. Deci este mai mult decat zero. A doua declaratie prematura a fost in legatura cu Planul Juncker. Acest Guvern are 5 proiecte trecute de faza preliminara a CE, deci cu 5 mai multe decat Guvernul Ponta. Nu MFE este ministerul insarcinat cu contactul pe Planul Juncker si ma asteptam sa stiti acest lucru”, a spus Ghinea.

In replica, Birchall a afirmat ca acesta insista in dezinformare.

“Vad ca insistati in dezinformare (…) Beneficiarii stau din Decembrie 2015 cu contracte semnate si proiectele au fost depuse si evaluate de anul trecut. Pana la momentul la care noi vorbim fondurile europene atrase pe 2016 se reduc la zero si avem risc de a avea zero si pe tot anul 2016. Banii de care vorbiti dumneavoastra sunt alocati in avans”, a spus deputatul.

In context, ministrul de resort a precizat ca a pus la dispozitia Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor scrisoarea prin care CE informeaza Parlamentul European ca in exercitiul financiar 2014-2020 au fost trimisi catre Romania 57 milioane de euro.

“Este mai mult de 0%. Nu aveti nicio legatura cu aritmetica, imi pare rau sa va spun”, a aratat Ghinea, precizand ca suma a fost alocata pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Audierea ministrului s-a terminat inainte ca acesta sa raspunda la toate intrebarile membrilor comisiei.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.