Societatile financiare cer BNR sa supravegheze inclusiv CAR-urile si casele de amanet

bijuterii.jpg

bijuteriiAsociatia Societatilor Financiare (ALB) Romania vrea ca supravegherea institutiilor financiare nebancare (IFN) de catre Banca Nationala a Romaniei sa fie standardizata, indiferent de Registrul de autorizare, si sa fie impuse o serie de bune practici pentru toate companiile din sector.

Adriana Ahciarliu, secretarul general al asociatiei, spune ca IFN-urile din Registrul Special, pe care le reprezinta organizatia, sunt supuse supravegherii stricte a BNR, ca in cazul bancilor, pe cand cele din Registrul General si cel de Evidenta sunt “libere in piata”.

“Ingrijorarea noastra fata de aceasta abordare a luat in considerare atat corecta informare a consumatorului, cat si evitarea unui risc reputational si de imagine indus prin confuzia definirii in comun, sub termenul IFN, a tuturor categoriilor de servicii financiare supravegheate sau nu, de la firme mari ce fac parte din grupuri financiar-bancare pana la case de amanet”, a explicat Ahciarliu.

Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a declarat, in privinta clauzelor abuzive, ca nu se regasesc neaparat la marile institutii de credit din sistemul bancar, ci la institutiile financiare nebancare, cooperativele de credit si organizatiile tip CAR, unde “e nenorocire”.

Nica a aratat ca aceste institutii sunt reprezentate de o asociatie, ALB, pe care a calificat-o “mult mai vocala” decat Asociatia Romana a Bancilor. Presedintele ANPC a mentionat ca a avut discutii cu reprezentantii ALB, dar acestia s-au aratat mult mai refractari decat bancherii.

In replica, secretarul general al ALB spune ca nu este sanatos din punct de vedere economic si corect din perspectiva competitionala sa fie definite cu acelasi termen institutiile financiare nebancare din cele trei Registre IFN ale BNR, care impun standarde diferite de supraveghere si obiecte diferite de activitate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.