Agentia Pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a selectat pana in prezent 22 de proiecte cu o valoare de 21,4 milioane euro, pentru finantare prin Schema de ajutor de stat GBER „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole”, aferenta Submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole.
In prima sesiune de primire a proiectelor, derulata pana la 31 ianuarie 2017, AFIR a primit 86 de proiecte, valoarea solicitata pentru finantare fiind de peste 47 milioane euro. Procesul de selectie este inca in desfasurare, urmand a fi emise rapoartele de selectie pentru ultimele doua etape ale sesiunii.
„Acordarea de finantare prin aceasta Schema reconfirma faptul ca PNDR este un program complex si complet, care finanteaza toate aspectele ce tin de spatiul si de economia rurala. in cele din urma, afacerile finantate prin PNDR contribuie la mentinerea unei economii nationale stabile. Pentru cei care nu au reuşit sa depuna Cererile de finantare in sesiunea deschisa in intervalul august 2016 – ianuarie 2017, o alta perioada pentru primirea de proiecte va fi disponibila in cursul acestui an si va fi anuntata din timp.”, a precizat Adrian – Ionut CHESNOIU, directorul general al AFIR.
Activitatile eligibile pe aceasta linie de finantare din domeniul industriei alimentare cuprind, de exemplu, fabricarea produselor lactate, fabricarea inghetatei şi a altor produse asemanatoare inghetatei, cum este sorbetul, fabricarea produselor de morarit, a amidonului şi a produselor din amidon, fabricarea bauturilor – si anume fabricarea berii.
„Acest tip de finantare se constituie ca o oportunitate pentru dezvoltarea pe termen lung a unor investitii in procesarea produselor agricole si obtinerea unor produse neagricole de inalta calitate. Constienti de faptul ca beneficiarii fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala sunt partenerii nostri, reconfirm ca unul dintre obiectivele Agentiei este acela de sustine in mod concret demersurile investitorilor de a obtine fonduri nerambursabile si de a implementa cu succes proiectele finantate prin AFIR.” a subliniat Adrian – Ionut CHESNOIU.
In plus, beneficiarii Schemei GBER au putut accesa Schema de minimis „Sprijin pentru servicii de consultanta in vederea implementarii proiectelor de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole.” Aceasta acorda sprijin financiar nerambursabil in vederea pregatirii si implementarii proiectelor de investitii derulate prin schema GBER.
Accesarea Schemei de minimis este optionala si este aplicabila numai intreprinderilor beneficiare ale Schemei GBER (care au contract semnat cu AFIR). Optiunea trebuie exprimata la depunerea Cererii de Finantare pentru sprijin prin schema GBER.
Sursa: AFIR