Sprijin pentru dezvoltarea regiunilor frontaliere

1.jpg

Comisia Europeana a lansat miercuri, 20 septembrie, punctul de contact frontalier, un forum de experti al carui scop este sa ofere sprijin adaptat regiunilor de la granite in vederea inlaturarii obstacolelor din calea crearii de locuri de munca si a investitiilor, contribuind astfel la imbunatatirea accesului la locuri de munca, la servicii precum asistenta medicala si sistemele de transport public si la facilitarea desfasurarii de activitati economice transfrontaliere.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Peste un sfert din bogatia Europei este produsa in regiunile de frontiera, insa potentialul economic al acestora ramane in continuare neexploatat in intregime. Aceste regiuni reprezinta o mina de aur in ceea ce priveste oportunitatile care asteapta sa fie explorate. Comisia va oferi sprijin adaptat pentru aceste regiuni, in beneficiul direct al locuitorilor acestora.”

Punctul de contact frontalier va fi alcatuit din experti ai Comisiei, care vor oferi consiliere autoritatilor nationale si regionale, colectand si facand schimb de bune practici prin crearea unei noi retele online la nivelul UE.

Efectele pentru locuitorii acestor regiuni:

  1. imbunatatirea accesului la locuri de munca, prin sprijinirea cooperarii dintre regiuni si centralizarea informatiilor privind bunele practici in domeniul serviciilor de ocupare a fortei de munca transfrontaliere;
  2. acces mai bun la serviciile publice, prin determinarea situatiei actuale a serviciilor de asistenta medicala transfrontaliere sau examinarea legaturilor feroviare care lipsesc de-a lungul frontierelor interne;
  3. desfasurarea de activitati economice peste granita, prin stimularea dialogului asupra aspectelor transfrontaliere si sprijinirea mai bunei alinieri a normelor aferente infiintarii de companii.

De asemenea, Comisia va selecta pana la 20 de proiecte care prezinta solutii inovatoare pentru a aborda obstacolele transfrontaliere, apelul de propuneri urmand a fi lansat inainte de sfarsitul anului 2017.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top