Stadiul proiectelor gestionate de MDRAP, prezentat primarilor de comune

1519037114-730.jpg

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a participat astazi, 19 februarie, la lucrarile celei de-a XXI-a sesiuni ordinare a Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania (ACoR), cu caracter jubiliar.

Cu aceasta ocazie, viceprim-ministrul Paul Stanescu a prezentat stadiul unor proiecte derulate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), intre care Codul Administrativ al Romaniei, precizand ca proiectul acestuia a fost depus la Parlament in luna decembrie si se asteapta ca Parlamentul sa-l dezbata si sa-l adopte in prima sesiune parlamentara din acest an.

De asemenea, ministrul dezvoltarii a vorbit despre Codul finantelor publice locale, un alt proiect la elaborarea caruia o contributie importanta au avut-o reprezentantii autoritatilor publice locale: „Si cu acest proiect suntem intr-o faza avansata, mai avem cateva aspecte de clarificat cu Ministerul Finantelor Publice si speram ca in luna aprilie sa-l inaintam spre adoptare Parlamentului Romaniei.”

In ceea ce priveste echilibrarea bugetelor locale, prin Legea bugetului de stat nr. 2/2018, conform Programului de Guvernare, s-a instituit un sistem care sa duca la asigurarea unei finantari de 750 lei/locuitor pentru fiecare comuna, oras sau municipiu din Romania. Ministerul Finantelor Publice va analiza structura excedentului la 31.12.2017. „in acest context, pana la finalizarea analizei respective, am promovat un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa permitem autoritatilor locale utilizarea excedentului si pentru cheltuielile cu personalul, cheltuielile cu corectiile financiare aferente proiectelor, cheltuielile cu sentintele civile definitive, precum si pentru plata arieratelor”, a mentionat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Totodata, Programul National de Dezvoltare Locala, aflat acum in etapa a II-a, s-a dovedit un program extrem de util pentru dezvoltarea Romaniei si care genereaza deja rezultate la nivelul autoritatilor publice locale: „In maximum 3 saptamani, sper sa fie semnate toate contractele pe PNDL II”, a precizat viceprim-ministrul Paul Stanescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.