Start-Up Nation: Acte normative care permit firmelor să suspende implementarea proiectelor, ca urmare a situației coronavirus COVID-19

start-up-nation-2019_0.jpg

Luni seara, 30 martie, s-a publicat în Monitorul Oficial ordonanța de urgență 33/2020, unde este prevăzută la final definirea certificatelor de situație de urgență (CSU), astfel încât pentru acordarea lor să fie luate în calcul fie scăderile de venituri , fie scăderile de încasări din luna martie:

„Prin certificatul pentru situații de urgență (…) se constată, în baza declarațiilor pe propria răspundere, diminuarea veniturilor sau a încasărilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020, sau întreruperea parțială sau totală a activității ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente pe perioada stării de urgență decretate.

Anterior, vineri seara, pe 27 martie, s-a publicat în Monitorul Oficial și Ordinul ministrului Economiei 83/2020, privind stabilirea unor măsuri aplicabile beneficiarilor programelor naționale gestionate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Acesta prevede termenii în care se va implementarea planurilor de afaceri Start-Up Nation, dar și din celelalte programe de finanțare IMM ale ministerului, precum Microindustrializare și Comerț.

Prin acest ordin se constată că firmele beneficiare pot să apeleze la măsurile din OUG 29/2020 – prin care se poate suspenda plata chiriilor și a utilităților, de exemplu. De asemenea, firmele pot apela la măsurile din OUG 30/2020, care reglementează, printre altele, șomajul tehnic… Alte detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.