Programul „Start-up Nation Romania”, cel mai generos program de finantare pentru IMM-uri, aprobat in ianuarie prin ordonanta de urgenta (OUG 10/2017), ar trebui sa inceapa sa functioneze in aceasta luna.
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anuntat ca urmeaza sa publice in aceasta saptamana normele de aplicare a ordonantei, care sunt deja in dezbatere publica. Sunt, de altfel, trei luni de la aprobarea ordonantei si peste doua luni de la punerea in dezbatere publica a proiectului de hotarare privind aprobarea normelor de aplicare si lucrurile nu sunt pe deplin clarificate. Publicarea normelor de aplicare trebuie sa aduca lamuririle definitive privind conditiile de participare si de eligibilitate, dar si acum sunt destule elemente care califica programul intre cele mai interesante forme de sprijin pentru afacerile debutante existente pana in prezent – si nu au fost putine astfel de programe: SRLD, START, Start-up Plus si altele.
Generozitatea programului si faptul ca, spre deosebire de altele de dinainte, nu pretinde coparticipare la cheltuielile eligibile, ar putea fi un magnet pentru cine vrea sa-si dezvolte o afacere, avand de respectat conditii care nu sunt deloc impovaratoare: aplicantul este o IMM creata dupa aparitia ordonantei (30 ianuarie 2017), are capital integral privat, avand un CAEN eligibil, nu are datorii la buget, nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, insolventa, faliment, nu i s-a cerut sa returneze un alt ajutor de stat si nu a depasi plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei executii financiare consecutive pentru o intreprindere unica. Fata de aceste conditii stabilite in ordonanta de urgenta, normele de aplicare aflate in dezbatere reduc domeniile de activitate carora li se aplica ordonanta. Sunt excluse intermedierile financiare, activitatile de asigurare/ reasigurare, cumparari/vanzari de imobile, productia/comercializarea de bauturi sau tutun, activitatile de pescuit, unele activitati in agricultura si multe altele. Codurile CAEN eligibile sunt publicate in anexa normelor de aplicare.
Normele de aplicare ale ordonantei arata ca programul va fi finantat in perioada 2017-2020 din buget, fiind prevazuta acordarea de ajutoare de minimis, pentru un numar maxim anual de 10.000 de beneficiari – asadar finantarea este de 2 mld. lei anual.
Ce companie poate intra in programul Start-up Romania
- IMM creata dupa 30 ianuarie 2017
- Capital integral privat, avand un CAEN eligibil (enumerat in normele de aplicare la Ordonanta 10/2017)
- Nu are datorii la buget
- Nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, insolventa, faliment
- Nu i s-a cerut sa returneze un alt ajutor de stat
- Nu a depasi plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei executii financiare consecutive pentru o intreprindere unica.
- Compania poate fi detinuta de asociati care au deja firme, cu conditia ca asociatii firmei noi sa nu fi detinut/sau sa detina firme in anul inscrierii/ anul anterior inscrierii in program, care au acelasi cod CAEN autorizat cu cel pe care vrea sa aplice.
Sursa: Ziarul Financiar