Pachetele pentru desemnarea a inca cinci autoritati de management au fost transmise catre autoritatea de audit

program.jpg

Vineri, 28 aprilie 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a transmis catre Autoritatea de Audit (AA) pachetele pentru desemnarea sistemelor de management si control aferente Programului Operational Capital Uman, Programului Operational Competitivitate, Programului Operational Comun Romania-Ucraina 2014-2020, Programului Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014-2020 si Programului Operational Comun Bazinul Marii Negre 2014-2020.

Astfel, pachetele de documente necesare acreditarii tuturor Programelor Operationale aferente Politicii de Coeziune au fost finalizate si transmise AA pana la sfarsitul lunii aprilie, asa cum s-a angajat MDRAPFE. Ulterior, AA va analiza documentele si va derula cate o misiune de audit la nivelul fiecarui Program. Desemnarea autoritatilor implicate in procesul de management si control al fondurilor implica evaluarea acestora in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre AA, cu privire la conformitatea sistemului cu cerintele de acreditare.

Acreditarea sistemului de gestionare a fondurilor este o conditie pentru a rambursa de la Comisia Europeana cheltuielile din proiectele cu fonduri europene. Pana in prezent au fost desemnate autoritatile implicate in sistemul de management si control pentru 3 programe finantate in perioada de programare 2014-2020, respectiv:

  • Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania – Republica Serbia 2014 – 2020;
  • Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania – Bulgaria;
  • Programul operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

In cazul programelor operationale Asistenta Tehnica 2014-2020, Capacitate Administrativa, Infrastructura Mare, Regional 2014-2020 si Initiativa pentru IMM, pachetele de documente necesare desemnarii au fost transmise in luna martie.

„Odata facut acest pas, am reusit sa recuperam intarzierea cu 1 an in relatia Autoritatilor de Management cu Comisia Europeana si sa cream astfel cadrul necesar ca banii de la Bruxelles sa poata intra in tara. Am mare incredere ca Autoritatea de Audit va finaliza procedurile necesare pentru ca Romania sa isi indeplineasca obiectivele asumate si regasite si in Programul nostru de Guvernare. Pe componenta de fonduri europene vom face absolut tot ce e necesar pentru ca tara noastra sa recupereze timpul pierdut in 2016 si sa asiguram cetatenilor o viata mai buna” a afirmat doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene.

Desemnarea sistemului de management si control a fost principala provocare a actualului Guvern in primul trimestru in ceea ce priveste fondurile europene, alaturi de inchiderea exercitiului financiar 2007 – 2013 – actiuni absolut necesare pentru ca fluxul financiar sa inceapa sa functioneze si sa fie redusa presiunea asupra bugetului de stat.

Sursa: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.