UPDATE 16 APRILIE 2025:
Peste 15.000 de oameni s-au înscris la cursurile de antreprenoriat în primele 24 de ore ale sesiunii Startup Nation 2025. Înscrierile continuă la Pilonul I. Pilonul II s-a închis în primele ore ale sesiunii, fiind atinsă limita de 5750 de aplicații permise (adică cele 4600 de locuri plus lista de rezervă). Se mai pot înscrie maximum 21.733 de aplicanți la cursurile de antreprenoriat pentru beneficiarii Pilonului I (inclusiv lista de rezervă).
Sursa: startupcafe.ro
UPDATE 15 APRILIE 2025:
Astăzi au început înscrierile în programul Start Up Nation, ediția a patra.
În prima oră, au fost înregistrate 6.287 de înscrieri, pentru următoarele categorii:
- 2809 – Persoane cu vârsta mai mare de 30 de ani, inclusiv: Grup țintă cu domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate fără București-Ilfov
- 522 – Persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii: Grup țintă cu domiciliul în București-Ilfov
- 12 – Persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii: Grup țintă minoritate Romă cu domiciliul în București-Ilfov
- 2916 – Persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii: Grup țintă cu domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate fără București-Ilfov
- 28 – Persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii: Grup țintă minoritate Romă cu domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate fără București-Ilfov
Sursa: MEDAT
UPDATE 11 APRILIE 2025:
Au fost lansate oficial înscrierile pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale, în cadrul programului Start-Up Nation 2024–2025!
Înscrierile încep pe 15 aprilie 2025, ora 10:00, direct pe platforma oficială: https://minimis.imm.gov.ro
Ce trebuie să știi:
- Cursurile sunt complet gratuite și te vor ajuta să înființezi și să administrezi propria afacere.
- După absolvire, poți accesa finanțări nerambursabile de până la 250.000 lei.
- Se pot înscrie persoanele fizice, iar firmele se vor înființa ulterior finalizării cursului.
- Poți alege furnizorul de formare în funcție de locație, format și preferințe!
Sursa: MEDAT
UPDATE 10 APRILIE 2025:
Pe 14 aprilie, de la ora 12:00, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, organizează evenimentul online de informare, dedicat prezentării noii ediții a Programului Start-Up Nation – o inițiativă guvernamentală menită să sprijine cetățenii care doresc să inițieze sau să dezvolte o afacere.
În cadrul evenimentului, vor fi prezentate informații relevante despre:
- Criteriile de eligibilitate pentru accesarea sprijinului financiar;
- Pașii necesari pentru înscrierea în program;
- Beneficiile concrete oferite în cadrul celor două piloni ai programului;
- Sesiuni de întrebări și răspunsuri cu experți în domeniu.
Pilonul I – dedicat tinerilor sub 30 de ani, inclusiv celor reîntorși din diaspora:
- Cursuri de formare antreprenorială;
- Finanțare nerambursabilă de până la 50.000 euro;
- Buget total: 295,75 milioane euro;
- Estimare: peste 5.000 de afaceri sprijinite și 10.500 locuri de muncă nou create.
Pilonul II – destinat persoanelor peste 30 de ani, șomerilor, persoanelor inactive sau celor din grupuri vulnerabile:
- Sprijin pentru înființarea și dezvoltarea de afaceri;
- Buget total: 150,43 milioane euro.
Participarea este gratuită, în baza înscrierii prealabile. Formularul de înscriere este disponibil aici: oportunitati-ue.gov.ro
Sursa: MIPE
UPDATE 4 APRILIE 2025:
MEDAT a publicat lista furnizorilor de formare profesională selectați și care au semnat contracte în urma procesului de verificare administrativă și de eligibilitate a aplicațiilor depuse. În total, au fost semnate 151 de contracte de către operatori economici, asociații, fundații, instituții de învățământ și organizații patronale, care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation.
UPDATE 21 MARTIE 2025:
A fost lansat calendarul pentru Start-Up Nation 2025:
- 15 aprilie: înscrieri pentru cursuri de antreprenoriat – 30.000 de beneficiari
- 1 iunie: lansare modul înscriere persoane juridice
- 1 octombrie – 1 noiembrie: selecție antreprenori
- 15 octombrie: semnare contracte de finanțare pentru peste 7500 de beneficiari.
Schimbări în cea de-a patra ediție a Start-Up Nation:
- cea mai mare finanțare a programului din istorie: 440 milioane euro
- 100% finanțare europeană, pentru a degreva bugetul de stat
- 50% avans plătit la semnare, pentru dobânzi cu 50% mai mici la bănci
- folosirea Inteligenței Artificiale pentru analizarea mai rapidă și mai eficientă a înscrierilor
ȘTIREA INIȚIALĂ 17 FEBRUARIE 2025:
A apărut un nou proiect de procedură de implementare a programului Startup Nation 2024-2025, care menționează domeniile de activitate eligibile și interzise la finanțarea de max. 250.000 lei (50.000 EUR) pe firmă, precum și lista cheltuielilor eligibile, cuprinzând și autoturisme, ATV-uri, salarii, echipamente tehnologice și alte achiziții. Miza totală: un buget de 446 milioane EUR, din fonduri europene și de la statul român, din care ar urma să se finanțeze circa 7.500 de firme nou-create și să se genereze peste 15.000 de locuri de muncă.
Documentul de procedură în forma consolidată, publicat în 2025 de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), prezintă unele modificări față de proiectul de procedură din septembrie 2024.
Mai multe detalii: startupcafe.ro
UPDATE 20 IANUARIE 2025:
Începând de astăzi MEAT va solicita clarificări de la furnizorii de formare antreprenorială din programul Start-Up Nation.
Solicitările vor fi transmise prin platforma electronică https://minimis.imm.gov.ro, iar răspunsurile pentru solicitări trebuie trimise în maxim 5 zile lucrătoare.
UPDATE:
Antreprenorii vor urma cursuri de formare antreprenorială, indiferent dacă au absolvit studii economice superioare sau au urmat deja cursuri de formare antreprenorială, afirmă Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, conform startupcafe.ro.
Startup Nation 2024 diferă față de primele 3 ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu în program direct persoane fizice, nu firme.
- 1. În prima etapă, care va fi lansată cel mai probabil în luna mai 2024, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială.
- 2. Etapa a doua va avea loc probabil în septembrie 2024, cu depunerea planurilor de afaceri.
Programul Startup Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro, din cadrul programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.
Mai multe detalii: startupcafe.ro
UPDATE 1 OCTOMBRIE 2024:
Furnizorii de formare profesională au încheiat, luni, 30 septembrie, sesiunea de înscrieri online pentru a putea oferi cursuri de business viitorilor antreprenori din programul de finanțare Startup Nation 2024.
Au fost depuse 177 de cereri de înscriere în program. Printre acestea pot fi și erori sau cereri depuse pentru a testa aplicația, însă majoritatea covârșitoare reprezintă solicitări depuse de firme și ONG-uri de formare profesională și universități care vor să fie admise ca formatori în program.
Mai multe detalii: startupcafe.ro
UPDATE 18 SEPTEMBRIE 2024:
Sesiunea de înscrieri la granturile de 50.000 EUR se va deschide înainte de finalizarea etapei de cursuri.
Principiul primul venit-primul servit trebuie exclus la toate nivelurile, iar data și ora de înscriere NU trebuie luată în considerare nici măcar ca criteriu de departajare a proiectelor cu punctaje egale.
Oamenii care au mai beneficiat de cursuri pe fonduri europene, excluși de la Startup Nation 2024
NU se va putea aplica pe firme vechi
TVA va fi cheltuială eligibilă
Automobilele nu vor fi echipament tehnologic
Mai multe detalii: startupcafe.ro
UPDATE 11 SEPTEMBRIE 2024:
Furnizorii de formare profesională, care doresc să participe la cea de-a patra ediție a programului Start-Up Nation, se vor putea înscrie începând cu data de 19 septembrie, ora 10.00, pe platforma https://minimis.imm.gov.ro.
Aplicațiile vor putea fi transmise timp timp de 10 zile calendaristice, până la 30 septembrie, ora 20.00.
Furnizorii de formare profesională pot aplica pentru ambele componente ale programului (Pilonul I și Pilonul II). Pentru a putea fi selectați, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
- Sunt autorizați pentru desfășurarea de cursuri de pregătire antreprenorială, conform Capitolului III – „Autorizarea furnizorilor de formare profesională” din Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Sunt persoane juridice, constituite conform legislației în vigoare din România;
- Sunt înregistrați în Registrul național al furnizorilor de formare profesională autorizați;
- Au prevăzut ca obiect de activitate formarea profesională sau informare și difuzare de cunoștințe, fiind autorizați la data depunerii documentației, precum și pe perioada de furnizare a cursurilor antreprenoriale în cadrul programului, conform Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- Își asumă formarea antreprenorială a unui număr minim de persoane fizice din grupul țintă, în funcție de criteriile de eligibilitate ale celor doi piloni;
- Completează formularul electronic de înscriere și își asumă criteriile de eligibilitate aferente;
- Nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;
- Nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării. Solicitanții cu datorii eșalonate nu sunt eligibili pentru a accesa programul.
Furnizorii de formare profesională trebuie includă în oferta de parteneriat atât programa de pregătire, cât și un număr minim asumat de cursanți, pentru o perioadă de aproximativ 4 luni de zile calendaristice.
Sursa: MEAT
UPDATE 3 SEPTEMBRIE 2024:
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat spre consultare publică, proiectul pilot al procedurii de implementare a programului de succes Start-Up Nation România. Sunt invitați viitorii aplicanți, structurile asociative din domeniul antreprenoriatului, consultanții sau orice alte persoane interesate de această măsură de sprijin, aflată la cea de-a patra ediție, să transmită propuneri de îmbunătățire sau de modificare și, astfel, să contribuie la definitivarea documentului.
Împreună cu proiectul pilot al procedurii de implementare Start-Up Nation România, sunt înaintate, spre analiză și dezbatere publică, criteriile privind evaluarea cererilor de finanțare, cuprinse în grila de punctaj. Și în acest caz, sunt așteptate propuneri și idei, referitoare la departajarea aplicanților care obțin punctaje egale, adăugarea unor noi elemente ce ar putea fi punctate suplimentar și altele asemenea.
Sursa: MEAT
UPDATE 12 AUGUST 2024:
Guvernul României a dat undă verde celei de-a patra ediții „Start-Up Nation”! Ordonanța pentru aprobarea și implementarea acestui program de succes a fost adoptată joi, 8 august, și are un buget de aproximativ 450 de milioane de euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.
Una dintre noutățile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiție de eligibilitate. În plus, valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 250.000 lei/IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse, cu obligația de a crea minimum două locuri de muncă.
Programul Start-Up Nation va fi structurat pe doi piloni: Pilonul I – „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor” și Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”.
Pilonul I – „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor” dispune de un buget în valoare de 295.750.000 euro și se adresează persoanelor sub 30 de ani. Obiectivul componentei se referă la asigurarea accesului la cursuri de formare, în scopul dobândirii de competențe antreprenoriale, pentru aproximativ 25.000 de tineri. Cel puțin 10% din locuri vor fi destinate persoanelor ce aparțin minorității rome.
Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”, cu un buget de 150.435.295 euro, vizează formarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Această componentă se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani și celor care au statut de persoană inactivă (persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, șomer, șomer de lungă durată) sau de persoană dezavantajată pe piața muncii, fără limită de vârstă.
Cea de-a patra ediție Start-Up Nation se va desfășura în două etape, respectiv cea de selecție a furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință și, ulterior, înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va elabora și aproba procedura de implementare a programului.
Sursa: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
UPDATE 4 IUNIE 2024:
Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare 2021-2027 din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene lansează, în consultare publică, 2 ghiduri:
- Ghidul solicitantului condiții specifice Program național de sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului „Start Up Nation România“
- Ghidul solicitantului condiții specifice Program național de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor „Tineri Antreprenori prin Start Up Nation 2024“,
Solicitant eligibil este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care va implementa Programul național de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului – Start Up Nation România și va acorda granturi antreprenorilor.
Alocarea financiară este de 150 milioane euro pentru primul program si de 295 milioane euro pentru programul pentru tineri.
Propunerile și observațiile pot fi transmise pe adresa de e-mail [email protected] până la data de 21.06.2024.
Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
11 aprilie 2024: Cursuri de formare antreprenorială si calendar estimativ
Antreprenorii vor urma cursuri de formare antreprenorială, indiferent dacă au absolvit studii economice superioare sau au urmat deja cursuri de formare antreprenorială, afirmă Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.
Startup Nation 2024 diferă față de primele 3 ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu în program direct persoane fizice, nu firme.
În prima etapă, care va fi lansată cel mai probabil în luna mai 2024, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială.
Etapa a doua va avea loc probabil în septembrie 2024, cu depunerea planurilor de afaceri.
Mai multe detalii: startupcafe.ro
27 martie 2024: Echipele tehnice perfectează cadrul legal
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pregătește, împreună cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, o nouă ediție a programului Start-Up Nation!
Cea de-a IV-a ediție a proiectului de susținere a antreprenorilor români presupune finanțări din fonduri externe nerambursabile în valoare de aproximativ 400 milioane de euro, acordate prin Programul Educație și Ocupare 2021- 2027.
În prezent, echipele tehnice perfectează cadrul legal necesar lansării acestui program pentru stimularea antreprenoriatului românesc și crearea de noi locuri de muncă, cu accent pe educație și training.
Astfel, noua ediție Start-Up Nation ar putea aduce o serie de noutăți:
- cursurile de pregătire antreprenorială ar putea să devină condiție de eligibilitate și vor fi desfășurate ca modul în cadrul schemei,
- valoarea alocației financiare nerambursabile ar putea ajunge la 250.000 lei/IMM, acoperind cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse, cu obligația creării a minimum două locuri de muncă.
Programul se află încă în etapa de pregătire, iar orice informații oficiale despre punerea acestui proiect în consultare publică, adoptarea cadrului legislativ aferent și deschiderea perioadei de înscriere vor fi publicate pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro, precum și pe canalele Social Media ale instituției.
Sursa: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
18 martie 2024: 400 milioane de euro pentru Start Up Nation
O nouă etapă Start Up Nation(2024) începând cu al doilea trimestru al acestui an.
În urma negocierilor purtate cu Comisia Europeană s-a obtinut acordul finanțării din bani europeni a programului Start Up Nation-editia 2024, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Au fost atinse în acest fel doua obiective:
1. Finanțarea Start Up Nation din bani europeni
2. Descentralizarea fondurilor alocate IMM-urilor catre ministerul de resort, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului care trebuie sa fie/să devină numărul unu în elaborarea de politici publice și finanțări pentru economie.
Sursa: Facebook Adrian Câciu