Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a invitat si startupuri din Germania sa se inscrie, anul, viitor, in programul Romania Start-up Nation, pentru a primi de la statul roman fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei (44.000 euro), pentru a face investitii in Romania.
„Daca sunt mici startupuri, inclusiv din Germania, care vor sa aplice pentru Start-up Nation, o pot face, pentru ca programul va continua si anul viitor” – a spus Laufer, citat de Agerpres, la o conferinta a Camerei de Comert Germane in Romania (AHK).
Conform schemei de minimis si a Ordonantei de urgenta 10/2017, programul Romania Start-up Nation poate finanta doar firme infiintate in Romania si care isi desfasoara activitatea pe teritoriul romanesc.
Schema de minimis stipuleaza ca firmele beneficiare sunt ”inregistrate la Oficiul Registrului Comertului, au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei”.
De asemenea, OUG 10/2017 si schema de minimis prevad ca firmele beneficiare ”sunt inregistrate conform Legii nr.31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sau in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei sau in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Pentru ca este finatat si din fonduri europene, prin Programul Operational Capital Uman, Startup Nation trebuie sa serveasca obiectivului de a reduce saracia in Romania.
”Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, cu o alocare totala de aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro contributie UE), stabileste prioritatile de interventie ale Romaniei in domeniul ocuparii fortei de munca, al incluziunii sociale si educatiei. Obiectivul major urmarit il reprezinta dezvoltarea resurselor umane prin cresterea accesului la un sistem de educatie si formare profesionala de calitate, stimularea ocuparii, cu precadere pentru tineri, reducerea saraciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale si de sanatate” – se arata in Orientarile generale ale POCU 2014-2020.
In Programul Start-up Nation 2017, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, prin agentiile din subordine, se afla inca in faza de evaluare a planurilor de afaceri si de semnare a contractelor de finantare cu beneficiarii.
Intre timp, din cei 1,2 miliarde de lei, credite de angajament, prevazuti initial pentru program, Guvernul a alocat doar 250 de milioane de lei, credite bugetare, bani pusi efectiv in buget.Alti 500 de milioane de lei, credite bugetare, sunt alocati pentru partea de fonduri europene a programului.
Sursa: Startupcafe