Statul ofera 500 de euro pentru studiile copiilor

elevi-navetisti.jpg

Copiii romani nascuti dupa data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat echivalentul in lei a 500 de euro. Potrivit articolului 356 din Legea Educatiei Nationale nr.1/2011, toti copiii nascuti in ultimii 5 ani in Romania trebuie sa primeasca de la stat aceasta suma. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, dupa ce implinesc varsta de 16 ani.

Desi legea a intrat in vigoare de mai multi ani aceasta nu a fost aplicata pana acum de catre autoritati pentru ca “aplicarea sa a fost prorogata succesiv prin ordonante de urgenta (ultima e OUG nr. 83/2014, care, cf. art. 36, alin. 1, amana aplicarea art. 356 din LEN pana la data de 1 ianuarie 2017)”, a transmis biroul de comunicare al Ministerului Educatiei. Adica politicienii au decis sa amane aplicarea articolului pentru mai multi ani la rand.

Potrivit legii, statul sprijina dreptul la invatare pe tot parcursul vietii prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei si valabil la data platii, fiecarui copil cetatean roman, la nasterea acestuia.

Suma se depune intr-un cont de depozit, denumit in continuare cont pentru educatie permanenta, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre parintii firesti, de imputernicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de nastere.

Parintii copilului, contribuabili, pot directiona in contul respectiv un procent de pana la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, in conditiile legii, si pot depune sume in acest cont. Pentru sumele depuse in cont se plateste dobanda anual la o rata a dobanzii stabilita prin ordin al ministrului Finantelor Publice. Dobanzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigura de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finantelor Publice.

Sursa: Businessmagazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.