Statul vrea sa finanteze mici afaceri private, printr-un nou fond care sa le ia parti sociale

Fonduri-firme_0.jpg

Statul ar urma sa finanteze microintreprinderi si firme mici si mijlocii (IMM) private printr-un nou fond national, care ar urma sa fie infiintat in anul 2018, potrivit Programului legislativ al Guvernului. De asemenea, fonduri nerambursabile de la stat ar urma sa fie acordate antreprenorilor pentru dezvoltarea de hoteluri si restaurante in stasiunile balneare din tara.

Viitorul Fond National de Dezvoltare Centenar ar urma sa fie un fond de investitii alternative care sa aiba ca obiectiv finantarea intreprinderilor micro, mici şi mijlocii (IMM), prin achizitionarea de actiuni sau obligatiuni emise de acestea.

Potrivit Guvernului, viitorul fond va functiona astfel:

  • F.N.D. va emite unitati de fond cu respectarea prevederilor legale aplicabile si a dispozitiilor stabilite in regulile fondului si in prospectul de emisiune.
    Valoarea nominala initiala a unei unitati de fond este de 100 lei.
  • Unitatile de fond emise de F.N.D. vor fi listate pe o piata reglementata din Romania sau dintr-un stat membru al UE.
  • Prin acest mecanism, statul ar putea practic sa devina actionar minoritar la mic afaceri infiintate de antreprenorii din România.

Un proiect de lege pentru infiintarea Fondului National de Dezvoltare „Centenar” ar urma sa fie prezentat in Guvern pâna la sfârsitul acestei luni. Dupa ce va fi aprobat de Guvern, proiectul de lege are nevoie sa fie adoptat de Parlament, promulgat de presedinte si publicat in monitorul oficial, pentru ca Fondul sa poata lua fiinta.

Tot in sfera antreprenoriatului, Guvernul isi mai propune sa treaca prin Parlament un proiect de lege privind Programul de dezvoltare al statiunilor balneare, prin care statul le-ar oferi antreprenorilor din domeniul hotelurilor si restaurantelor fonduri nerambursabile penttru afaceri in statiunile balneare din România.

Guvernul sustine ca o astfel de schema de ajuror de stat isi va propune:

  • sustinerea antreprenorilor din turismul balnear pentru a-si dezvolta capacitatile de cazare;
  • cresterea ocuparii fortei de munca atât pentru persoanele cu calificari in domeniul HORECA, cât şi pentru persoanele cu pregatire medical-sanitara;
  • sprijinirea operatorilor din turismul balnear in a-şi promova si internationaliza serviciile pentru atragerea turiştilor straini.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top