Emil Boc a prezidat reuniunea Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor comunitare

fondurile comunitare, gestionare, absorbtie

Aceasta evaluare a fost facuta in conditiile in care Guvernul a stabilit data de 25 februarie ca termen limita pentru pregatirea tuturor documentatiilor, astfel incat, in cel mai scurt timp, programele operationale neauditate inca de catre Comisia Europeana sa devina operationale.

Potrivit analizei facute, fondurile comunitare absorbite pana in acest moment sunt mult prea mici fata de potentialul de absorbtie pe care il are Romania.

Pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, primul-ministru a solicitat tuturor coordonatorilor de programe operationale sectoriale ca pana marti, 17 februarie, data la care este programata urmatoarea reuniune a Comitetului Interministerial, sa fie finalizat graficul de absorbtie al fondurilor comunitare pentru 2009. De asemenea, primul-ministru a solicitat ca pana la urmatoarea intalnire sa fie prezentata forma finala a proiectului de act normativ privind modificarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice, in vederea reducerii birocratiei si a facilitarii accesului la fondurile europene.

Informatii de background

In prezent, Romania are doar trei din cele sapte Programe Operationale Sectoriale auditate de catre Comisia Europeana. Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Sectorial Mediu au fost auditate la inceputul acestui an, la 16 ianuarie. In timpul fostei guvernari, un singur Program Operational Sectorial a fost auditat de catre Comisia Europeana, si anume, Programul Operational Asistenta Tehnica. Celelalte patru care nu au fost auditate inca de catre Comisia Europeana sunt Programul Operational Sectorial Transport, Programul Operational Regional, Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.