Firmele bihorene, fara finantari europene

Firmele bihorene sunt timide cand vine vorba de fonduri europene. “Doar 5% dintre ele au depus proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor nerambursabile. In parte pentru ca nu sunt informate despre aceste surse, in parte pentru ca nu indeplinesc criteriile de eligibilitate”, spune Dan Octavian, directorul executiv al Federatiei Patronilor Bihor.

Unul dintre programele usor de accesat, dar si necunoscut in randul firmelor bihorene, este Programul BAS Romania (Business Adivisory Services), derulat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, care ofera pana la 10.000 de euro IMM-urilor. Au acces la aceste fonduri firmele cu sapte pana la cinci sute de angajati, care au o cifra de afaceri de pana la 25 de milioane de euro.

Finantari nerambursabile

BAS Romania ofera finantare nerambursabila pana la 50%, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Pana in prezent, 92 de companii romanesti au beneficiat deja de aceasta sursa de finantare, niciuna dintre ele nu este din Bihor. Pentru a ajunge la fonduri, firmele au nevoie de consultanta.

O singura firma de consultanta din judet este acum in proces de acreditare de catre BAS, urmand sa fie recomandata clientilor. “Aceste servicii nu sunt ieftine, dar sunt foarte necesare pentru cei care vor sa dezvolte o afacere intr-un mod inteligent”, spune consultantul Ioan Fotea.

“Ar fi pacat sa nu profite de aceasta sursa de finantare, care nu presupune o birocratie prea mare, finantarea fiind aprobata in maxim zece zile”, precizeaza consultantul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.