Paza buna trece primejdia rea – o noua strategie a UE pentru prevenirea catastrofelor

fonduri europene, finantare, mediu, sanatate

O furtuna violenta in Franta, incendii in Grecia, seceta in Spania – oricare dintre noi ar putea fi luat prin surprindere de o asemenea catastrofa naturala, fie ca ne aflam acasa, fie in excursie. Si lucrurile nu par sa se imbunatateasca: din cauza schimbarilor climatice, creste probabilitatea ca aceste fenomene sa fie mai intense si mai frecvente. Cifrele pentru Europa arata ca procentajul teritoriului si al populatiei afectate de seceta a crescut, din 1990, de la 6% la 13%.

Mediul inconjurator si sanatatea noastra sunt amenintate nu doar de catastrofe naturale si de epidemii, ci si de dezastrele provocate de mana omului, precum scurgerile de produse petroliere sau contaminarile radioactive. UE prevede sa-si amelioreze capacitatea de reactie la catastrofe , inainte, in timpul si dupa producerea acestora.

De cele mai multe ori, catastrofele nu se opresc la granita dintre tari. Epidemiile si incendiile se raspandesc de la o tara la alta, raurile poarta apele contaminate in afara granitelor, iar scurgerile de produse petroliere polueaza toate plajele, indiferent de teritoriul carei tari apartin.

Noua strategie propusa se axeaza in principal pe aceste catastrofe transfrontaliere, care necesita un raspuns comun din partea statelor membre ale UE. Printre masurile propuse se numara: imbunatatirea accesului la sistemele de alerta rapida, o utilizare mai eficienta a fondurilor europene si crearea unui inventar la nivel comunitar al informatiilor si bunelor practici in domeniu.

Perspectiva UE merge insa mai departe de granitele sale. O alta noua strategie va cauta sa reduca riscul de catastrofe in tarile in curs de dezvoltare . Impactul catastrofelor determinate de schimbarile climatice este cu atat mai mare in statele mai putin dezvoltate. De exemplu, in unele tari din Africa, randamentul culturilor dependente de ploaie s-ar putea reduce cu 50%, pana in 2020. De asemenea, se preconizeaza o mai mare raspandire a bolilor tropicale.

Strategia prevede sprijinirea tarilor in curs de dezvoltare prin acordarea de fonduri pentru initiativele nationale de reducere a acestor riscuri. In plus, ar urma sa se acorde asistenta financiara la nivel regional, pentru activitati precum campaniile de sensibilizare.

In iunie 2009, Comisia va propune actiuni specifice pentru aplicarea acestor strategii.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top