Premierul Emil Boc a participat la Comitetul Interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare

fonduri comunitare, Guvern, Emil Boc

Primul-ministru Emil Boc a cerut ministrilor si secretarilor de stat sa promoveze cu prioritate acest proiect de act normativ, subliniind ca prin reducerea termenelor si a birocratiei, va fi facilitat accesul la fondurile europene.

De asemenea, pentru cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene, seful Executivului a solicitat Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sa prezinte saptamanal o situatie privind proiectele contractate, eligibile sa fie finantate din fonduri europene. Totodata, primul-ministru a cerut Secretariatului General al Guvernului sa identifice o solutie pentru monitorizarea avizarii proiectelor care urmeaza sa fie finantate din fonduri europene, in scopul scurtarii termenelor in care acestea sunt avizate de catre autoritatile guvernamentale.

In cadrul Comitetului Interministerial desfasurat, primul-ministru a facut o evaluare a pregatirii documentatiilor necesare auditarii sistemului de management si control din cadrul Programelor Operationale. Potrivit acestei evaluari, toate institutiile responsabile au pregatit documentatiile, cea mai mare parte a lor a fost trimisa expertilor europeni, astfel incat, in cel mai scurt timp, programele operationale neauditate inca de catre Comisia Europeana sa devina operationale.

Mentionam faptul ca Executivul a stabilit data de 25 februarie ca termen limita pentru pregatirea documentatiilor necesare pentru auditarea sistemului de management si control din cadrul Programelor Operationale.

Informatii de background:

In prezent, Romania are doar trei din cele sapte Programe Operationale Sectoriale auditate de catre Comisia Europeana. Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Sectorial Mediu au fost auditate la inceputul acestui an, la 16 ianuarie.

In timpul fostei guvernari, un singur Program Operational Sectorial a fost auditat de catre Comisia Europeana, si anume, Programul Operational Asistenta Tehnica. Celelalte patru care nu au fost auditate inca de catre Comisia Europeana sunt Programul Operational Sectorial Transport, Programul Operational Regional, Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.