Ca raspuns la criza financiara, Comisia mareste flexibilitatea fondurilor structurale

Comisia Europeana, fonduri structurale, criza

Modificarile vor viza prelungirea termenului pentru tarile UE de folosire a alocarilor aferente perioadei de finantare 2000-2006 si garantarea faptului ca fiecare euro disponibil poate fi folosit cu o eficienta maxima.

Comentand cu privire la deciziile de prelungire a termenului pentru proiecte si plati cu sase luni, pana la 30 iunie 2009, comisarul Hubner a declarat: “Depunem toate eforturile pentru a asigura cheltuirea in mod eficient a fiecarui euro din cadrul fondurilor structurale. Suntem in curs de adaptare a politicii de coeziune pentru a face fata noilor realitati economice si pentru a permite statelor membre sa optimizeze investitiile UE ca un remediu excelent impotriva crizei.”

Prelungirea termenului pentru patru fonduri structurale

In urma unei invitatii din partea Comisiei, statele membre au cerut o prelungire a perioadei de eligibilitate pentru finantarea a 385 din cele 555 programe ale politicii de coeziune corespunzatoare perioadei 2000-2006, in cazul in care fondurile nu au fost utilizate in intregime. Prelungirea perioadei de eligibilitate vizeaza cele patru fonduri structurale existente la acel moment: Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul social european (FSE), Fondul european de orientare si garantare agricola (FEOGA) si Instrumentul financiar pentru orientarea pescuitului (IFOP).

Flexibilitatea va permite statelor membre si regiunilor sa implementeze si sa finalizeze mai multe proiecte pe teren. Comisia le indeamna sa se concentreze asupra sectoarelor si masurilor cu rentabilitate ridicata, precum investitiile in eficienta energetica pentru a crea locuri de munca ecologice si pentru a economisi energie si actiunile de sprijinire a tehnologiilor curate pentru a impulsiona sectoare cum ar fi constructiile si industria de autovehicule.

De cinci ori mai multa flexibilitate

Comisia a adoptat, de asemenea, o masura pentru a acorda statelor membre si regiunilor mai multa flexibilitate in alocarea finantarii pentru diverse prioritati. Pana in momentul de fata, autoritatile de management au dispus de o marja de flexibilitate de 2% in cazul in care doreau sa transfere fonduri intre asa-numitele “axe prioritare” care desemneaza domeniile strategice de cheltuieli ale fiecarui program operational al politicii de coeziune.

“Situatia in care ne aflam in prezent este foarte diferita de mediul economic din 2000, cand prioritatile erau convenite. Avand in vedere circumstantele exceptionale cu care se confrunta statele membre, Comisia a decis cresterea de cinci ori a marjei de flexibilitate intre prioritati, de la 2 la 10%. Aceasta crestere va permite statelor membre sa directioneze fondurile ramase catre domeniile in care impactul acestora este cel mai ridicat”, a comentat comisarul Hubner.

Comisia analizeaza toate posibilitatile de crestere si de accelerare a investitiilor comunitare, precum si de facilitare a transferurilor financiare catre statele membre si, prin urmare, catre beneficiarii finali ai fondurilor structurale. in acest context, s-au adoptat sau sunt in curs de adoptare mai multe propuneri legislative si masuri fara caracter legislativ privind atat perioadele de programare anterioare, cat si cele actuale (2007-2013) (a se vedea MEMO/08/740).

Valoarea totala a finantarii alocate statelor membre in perioada bugetara 2000-2006 s-a ridicat la 257 miliarde EUR. Pana in prezent, s-au platit 225 miliarde EUR – si anume 87,5% din valoarea totala. Statele membre pot efectua acum plati aferente acestei perioade pana la data de 30 iunie 2009. In majoritatea cazurilor, termenul pentru platile corespunzatoare Fondului de coeziune pentru perioada 2000-2006 este sfarsitul lui 2010.

Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.