Isarescu: Nu este nevoie de recapitalizarea bancilor

recapitalizare, Mugur Isarescu, FMI

De asemenea, Isarescu a avertizat in legatura cu riscurile asocierii mai multor state, care se confrunta cu circumstante foarte diferite, sub denumirea de “riscul Europei emergente”.

Romania a inregistrat anul trecut cea mai mare crestere economica din UE, de 7,3%. Totusi, boom-ul economic care a durat opt ani a incetinit pana aproape de zero spre finalul anului 2008, si se anticipeaza ca statul va inregistra o crestere a PIB negativa in acest an. Multi analisti se asteapta ca Romania sa apeleze la sprijinul FMI, la fel ca Ungaria si Ucraina, in contextul in care datoria externa reprezinta 12% din PIB.

Premierul Emil Boc a spus ca o decizie legata de un sprijin de la FMI va fi luata pana la finele lunii februarie, iar Isarescu a spus, luni, ca banca centrala analizeaza, impreuna cu reprezentantii Guvernului, suma optima de imprumutat de pe plan extern, in conditii de costuri cat mai avantajoase si cu un calendar rezonabil de rambursare.

“Atunci cand ministrul de Finante al Austriei, Josef Proll, a fost la Bucuresti, i-am spus ca o abordare globala de a subventiona toate subsidiarele austriece nu va fi un lucru bun pentu Romania, intrucat bancile locale sunt deja foarte bine capitalizate. Desigur, orice capitalizare este binevenita, dar o abordare globala ar trebui sa se adreseze problemelor specifice de aici, altfel s-ar putea genera confuzie”, a spus Isarescu.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.