CEC Bank lanseaza creditul pentru programul Fermierul, de finantare a investitiilor in agricultura

Programul Fermierul, credit, CEC Bank

“Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (M.A.P.D.R.) va pune la dispozitia CEC Bank suma de 16 milioane lei, sub forma unei linii de finantare, ce se va utiliza de catre banca doar pentru obiectivele si plafoanele prevazute prin listele de investitii anuale, stabilite prin Ordinul M.A.P.D.R. nr. 430 din 02.07.2008 (Anexa 1), pentru aprobarea tipurilor de investitii si a plafoanelor maxime ale creditelor care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene sau de la bugetul de stat, in conditiile Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura, precum si in activitati nonagricole cu modificarile si completarile ulterioare”, a anuntat banca.

Produsul de finantare este destinat urmatoarelor categorii de beneficiari: producatori agricoli individuali inregistrati in registrul exploatatiilor agricole, asociatii agricole familiale, asociatii de producatori agricoli, grupuri de producatori si cooperative agricole, societati agricole private, respectiv asociatii agricole cu personalitate juridica, societati comerciale cu capital privat, persoane fizice autorizate conform legislatiei in vigoare.

Dobanda pentru acest tip de credit este de 4,95% pe an la lei, fixa pe intreaga perioada de creditare, comisionul de gestiune este de 0,95% pe an, iar banca nu percepe comision de analiza a dosarului de credit. Creditul ofera “posibilitatea finantarii integrale a investitiei, iar termenul de rambursare maxim este de 10 ani.

Perioada de gratie extinsa este de maxim 5 ani, stabilita in functie de specificul investitiei si corelata cu fluxul de lichiditati generat de afacerea finantata (rezultat din analiza creditului). Garantiile prezentate de client pot fi o scrisoare de garantare emisa de Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR sau alte tipuri de garantii acceptate de bana, conform reglementarilor interne.

Consultanta pentru pregatirea documentatiei de accesare a creditului este gratuita.

Beneficiarii creditelor pot obtine, dupa rambursarea integrala a creditului, o reducere a sumei de rambursat de pana la 50% din volumul creditului acordat, conform conditiilor stabilite de M.A.P.D.R.

Conform proiectului de buget pentru anul 2009, MAPDR intentioneaza sa aloce circa 162 de milioane de lei pentru derularea programului Fermierul, comparativ cu anul 2008 cand au fost generate aproape 435 milioane de lei.

Programul Fermierul a fost lansat in 2006, cand a intrat in vigoare ordinul emis de MAPDR privind stimularea investitiilor in agricultura.

Actul normativ prevedea alocarea a 700 de milioane de lei, fie pentru ajutorul fermierilor care nu dispuneau de fonduri suficiente pentru derularea unui proiect SAPARD, fie pentru cei care doreau sa realizeze investitii in agricultura. Patru banci au fost alese, in urma licitatiilor, sa administreze acesti bani, respectiv BCR, BRD, CEC si Banca Comerciala Carpatica. De asemenea, suma de 50 de milioane de lei a fost alocata Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.