Licitatii tinute un an la sertar

Procedurile de achizitii publice contin si scapari care fac posibila prelungirea la nesfarsit a unei licitatii. Legea nu prevede un termen-limita pentru evaluarea ofertelor, ceea ce face ca, in unele cazuri, aceasta sa dureze un an.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) este campioana amanarilor, din datele oferite de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC).

Doua dintre achizitiile derulate de CNADNR, pentru angajarea unor firme de avocatura, au stat in faza de evaluare a ofertelor 349 de zile, adica un an fara doua saptamani. Este vorba despre doua licitatii, ulterior contestate la CNSC, pentru servicii de consultanta si asistenta juridica, in vederea exproprierii unor imobile pentru constructia unor drumuri in Satu Mare si Salaj.

CNADNR a deschis ofertele pe 31 octombrie, respectiv 1 noiembrie 2007, iar comunicarea rezultatelor, in ambele cazuri, s-a facut pe 13 octombrie 2008, potrivit informatiilor furnizate de CNSC.

Tot CNADNR a tinut oferte in evaluare timp de peste 200 de zile, pentru acelasi tip de contracte. Ea este urmata in clasamentul amanarilor de Consiliul Judetean Bihor, cu 200 de zile pentru evaluarea ofertelor vizand modernizarea unui drum judetean.

Urmeaza Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, cu 175 de zile pentru numirea unui furnizor de echipament pentru laboratoare scolare. Universitatea Transilvania din Brasov a avut nevoie de 150 de zile ca sa evalueze ofertele de intocmire a unui proiect tehnic pentru spatii de invatamant.

Primaria Ramnicu-Valcea, Institutul de Transplant Renal Cluj, Primaria Copsa Mica, Regia Autonoma Transport Local Oradea au stat cate 100 de zile cu ofertele pe masa, pana la desemnarea unui castigator pentru achizitia publica demarata.

Mai multe detalii: www.financiarul.com

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.