
„Strazile astea, pe care le vedeti sparte acum, au fost sparte imediat dupa septembrie, nu a existat nici macar ideea de un ordin. A trecut un an de zile de cand s-a produs aici descarcarea arheologica. Nici pana in ziua de astazi nu s-a stabilit foarte clar ce avem de facut cu fresca pe care au gasit-o aici, in fata si incercam acum, impreuna cu cei de la Ministerul Culturii, sa dam o solutie ca sa putem sa incheiem strada, pentru ca strada asta pe care suntem, Lipscani, este aproape pe jumatate terminata din punct de vedere al canalizarilor si asa mai departe”, a declarat Oprescu, in fata Bancii Nationale a Romaniei, una dintre cladirile cele mai vechi si cele mai incarcate de istorie.
Vizita primarului Oprescu a avut loc la doar cateva zile dupa ce a anuntat ca va rezilia contractele cu firmele responsabile cu lucrarile din aceasta zona. Edilul Capitalei a precizat ca pentru zona din jurul cladirii Bancii Nationale a initiat un proiect care nu are valoare importanta din punct de vedere financiar, dar care isi propune sa igienizeze zona respectiva. Oprescu a precizat ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, isi doreste ca cel putin zona din jurul Bancii sa fie igienizata, desi „de-a lungul timpului l-au pacalit (pe guvernator – n.r.) toti primarii”.
Primarul a mentionat ca Isarescu este gata sa sprijine si din punct de vedere financiar lucrarile din zona BNR. Oprescu a precizat, totusi, ca nu ar fi vorba de sume prea mari. „Ne intereseaza sa reluam programul cu strazile, sa terminam cu ce avem de reziliat, pentru faptul ca au trecut atatia ani de zile si nu s-au facut decat patru strazi, pentru ca dupa aceea sa intram sa terminam, cel putin pana la sfarsitul anului, Lipscani si Smardan pentru ca lumea a cazut cu nervii la cat s-au decopertat strazile”, a mai spus Oprescu.
Primarul a mentionat ca a discutat si cu investitorii care au cumparat, de-a lungul anilor, in aceasta zona, blocuri sau ruine si au stabilit ce intentioneaza sa faca cu centrul istoric, in conformitate cu PUZ, care este facut de patru ani. „In privinta faptului ca unii spun ca dureaza si ca va mai dura 150 de ani, nu e adevarat, vom trata altfel problema, vom lua strada cu strada, licitatie cu licitatie, in asa fel incat sa scurtam foarte mult timpul. Procedura de reabilitare nu are de ce sa dureze foarte mult, nu vad niciun impediment juridic care sa tina in loc procesul”, a spus Oprescu.
El a adaugat ca nu este foarte important cat vor dura licitatiile si i-a asigurat pe bucuresteni ca, pana la sfarsitul anului, majoritatea strazilor care au mai ramas de reabilitat, in jur de zece, vor fi finalizate. „Schimbam foaia, nu mai merg pe pachetul de strazi pentru ca mi-am luat-o in barba o data. O sa merg pentru fiecare strada. O sa licitez fiecare strada in parte, in asa fel incat sa porneasca toate in acelasi timp. Planurile exista, bani am la dispozitie, deci nu stiu ce sa am de asteptat”, a precizat primarul general al Capitalei, adaugand ca este interesat sa atraga in procesul de reabilitare a Centrului istoric si fonduri europene.
La sfarsitul saptamanii trecute, primarul a declarat in cadrul unei emisiuni de televiziune ca intentioneaza sa rezilieze contractele cu firmele responsabile de reabilitarea Centrului istoric al Capitalei, pe motiv ca lucrarile intarzie prea mult. El a spus ca Primaria Capitalei a cheltuit, din 1999, suma de 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului istoric, dar, cu toate acestea, se inregistreaza intarzieri la platile catre constructori, dar si probleme de legalitate pentru continuarea lucrarilor. „Habar n-am unde s-au dus banii astia”, a conchis Oprescu.