Criza pune proiectele cu finantare de la UE pe butuci

criza, fonduri europene, proiect

Fermierii ieseni a caror proiecte au fost aprobate pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) intampina probleme la realizarea lor. Dintr-un total de 39 de proiecte acceptate din martie si pana in octombrie 2008, doar trei beneficiari din judet au reusit sa le termine. Cele trei proiecte finalizate au fost depuse pe Masura 121, ce prevede achizitia de utilaje.

“In judetul Iasi avem aprobate 39 de proiecte cu o valoare totala eligibila de peste 42 de milioane de euro. S-au efectuat plati complete in valoare de 428.500 de euro catre trei beneficiari”, ne-a declarat Eugen Ticau, director al Centrului Regional de Plati (CRPDRP) Iasi. Printre cei care au reusit sa finalizeze proiectele se numara si ieseanul Costel Tabacaru.

“Am reusit intr-un final sa obtin si banii de la Uniunea Europeana. A fost foarte greu sa ii obtin, dar acum ca m-am vazut cu ei nu mai conteaza cat m-au plimbat pentru acte, care fie imi trebuiau fie nu-mi trebuiau. Probabil din cauza ca am fost primul care a primit banii am fost asa chinuit”.

Pe lista ultimelor proiecte aprobate pentru finantare, se numara si cel al societatii Mob Yug Prod SRL din Strunga care valoreaza peste 365.000 de euro si presupune construirea unei hale de productie pentru tamplarie din lemn.

Pe fondul crizei actuale administratorul societatii se teme ca nu va primi ajutor de la banca. “Acest proiect vizeaza dezvoltarea afacerii actuale si suntem dispusi sa punem gaj si ipoteca pe toate bunurile noastre pentru a obtine banii. Saptamana viitoare ne vom prezenta la banci si pentru ca vorbim de o suma de 1,28 milioane de lei, nu putem risca sa pierdem acesti bani, mai ales ca societatea noastra functioneaza foarte bine”, ne-a declarat Marius Iuganu, administratorul Mob Yug Prod.

Printre beneficiarii care au reusit sa obtina fondurile integral de la UE se numara si societatea Vinifruct Copou si Mencaa SRL a caror proiecte au avut o valoare eligibila de 331.503 de euro, respectiv 64.133 de euro. Cu toate acestea din totalul proiectelor aprobate pe masura 322 privind dezvoltarea satelor, nici un consiliu local nu a reusit sa finalizeze dosarul pentru prima transa de bani din fondurile UE.

“Noi suntem abia la licitatia de proiectare. Inca nu am trecut la executia efectiva a lucrarilor, deci inca nu am avut contact cu bancile. In doua luni speram sa ne apucam de treaba”, sustine Anton Iosif primarul comunei Halaucesti a carui proiect depus in luna martie se ridica la suma de peste 2,64 de milioane de euro.

Si proiectul depus de reprezentantii comunei Halaucesti se afla in aceasta situatie. “Tot la faza de licitatii suntem si noi. Dar suntem increzatori ca vom termina acest proiect. Pentru a fi siguri ca vom obtine cei 9,13 milioane de lei ne-am facut o reevaluare a patrimoniului, astfel ca la orice majorare care se va cere sa putem demonstra ca avem cu ce garanta pentru a primi credite”, ne-a declarat Constatin Chirila din Prisecani.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.