Finantare pentru tinerii interesati de agricultura

tineri, agricultura, PNDR, Masura 112

Conditia este ca fermierii sa fie pana in 40 de ani si sa aiba un proiect viabil in agricultura. Suma totala prevazuta acestei masuri este de 84 de milioane de euro, anunta directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bistrita-Nasaud, Vasile Rapan.

Cei interesati trebuie sa-si depuna un dosar complex, care trebuie sa contina, printre altele, un plan de afaceri prin care sa demonstreze ca afacerea lor are sanse reale sa se dezvolte in timp. In functie de sectorul agricol pentru care opteaza, fermierii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii minimale.

De exemplu, daca opteaza pentru o ferma de vaci, pentru suma de 10.000 de euro trebuie sa detina 24 de capete de vite. Oamenii in varsta pot sa-si transfere exploatatia agricola pe numele urmasilor si sa beneficieze de acesti bani.

“Deocamdata nu exista niciun dosar depus pe aceasta masura, ci doar oameni care si-au exprimat intentia de a solicita finantare”, spune Rapan.

Vrea plante ornamentale sau iaz cu pesti

Cristian Hartmann are 34 de ani si detine teren in Blajenii de Sus. El este unul dintre tinerii interesati sa-si dezvolte o afacere in domeniul agricol, cu finantare pe Masura 112.

“M-am gandit sa imi depun un dosar, dar inca ma mai gandesc pentru ce anume. As opta pentru o cultura de plante ornamentale sau un iaz cu pesti. Suma depinde de domeniul pe care il alegi. E mai complicat, trebuie sa depui mai multe acte si sa faci dovada ca in cativa ani poti sa te dezvolti”, spune Cristian.

Principala sa dificultate este planul de afaceri, pentru care trebuie sa apeleze la o firma de consultanta pentru proiecte.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.