Fondurile pentru IMM-uri ar putea fi reduse la jumatate

fonduri, IMM, programe

Dupa cum sustine conducerea Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Iasi, plafonul ajutoarelor nerambursabile oferite prin intermediul programelor nationale de sprijinire a economiei ar putea fi redus cu 50 de procente fata de anul trecut.

“Din discutia pe care am avut-o cu doamna Parcalabescu (n.r. – Maria Parcalabescu, secretar de stat in Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri), am inteles ca se intentioneaza, in contextul actual, sa se injumatateasca valoarea finantarilor nerambursabile pentru proiectele depuse in 2009. Deocamdata, programele nationale de sprijinire a IMM-urilor nu au demarat, asa ca nu a aparut nici un document oficial in acest sens”, a declarat Laura Craiciu, directorul executiv interimar al OTIMMC.

Aceasta a precizat ca, de la mijlocul lunii viitoare, ar putea fi declarate deschise sase din programele de finantare care au functionat si anul trecut, conditiile de inregistrare si evaluare fiind in cea mai mare parte aceleasi ca si in anul precedent.

“Probabil ca se va da startul programului pentru sprijinirea dezvoltarii IMM prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit, pentru sprijinirea transferului afacerilor, pentru dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata la care se adauga programul national multianual pentru sustinerea mestesugului si artizanatului, pentru sustinerea microintreprinderilor si intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta sau pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager”, a exemplificat Craiciu.

Sefa OTIMMC a adaugat ca ministerul de resort intentioneaza sa majoreze la 70% valoarea finantarii nerambursabile pentru beneficiarii programului “Start” adresat tinerilor cu varsta de pana la 35 de ani, in prezent contributia individuala fiind de 50%. Inscrierile in acest program ar putea incepe in luna mai.

“Din cele cinci persoane cu care am semnat contractul anul trecut in programul “Start”, doar una singura a demarat afacerea propriu-zisa, restul neavind cofinantarea necesara deoarece nu au reusit sa intre in posesia banilor de la banca. E pacat ca nu au primit credit”, a motivat directorul institutiei.

In prezent, OTIMMC Iasi se afla in proces de reorganizare a spatiului in care functioneaza cu chirie, in cladirea de pe strada Elena Doamna, si care apartine omului de afaceri Razvan Tepoi.

“Ne-au spus de la minister ca nu sunt bani de chirie si, in consecinta, a trebuit sa renuntam la jumatate din spatiu. In noile conditii, am ramas doar cu secretariatul, o camera si biroul directorului unde vor trebui sa incapa in total noua oameni. Speram ca la rectificarea bugetara sa se rezolve problema pentru ca altfel nu stiu ce vom face”, a conchis Craiciu care a precizat ca suprafata nu depaseste acum 200 de metri patrati.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.