Nicolae Nemirschi: Sectorul privat trebuie sustinut consistent de cel public

proiecte, finantare, mediu, programe

In discursul sau, domnul Nemirschi a apreciat modul profesionist, la nivel de business, in care se ocupa de mediu participantii la targ, subliniind ca „Romania va reusi sa devina o tara cu un mediu adecvat doar daca oamenii vor constata ca investitia in acest sector merita facuta”.

Sectorul privat trebuie sustinut consistent de cel public, intr-un domeniu care cere tehnologii scumpe si performante. Anul trecut, 57 de ONG-uri, operatori economici si consilii locale au beneficiat de peste 60 de milioane de lei de la Fondul de Mediu, pentru finantarea unor proiecte care investeau in echipamente si tehnologii specifice”, a mai spus ministrul.

El a amintit si de cele 9 proiecte pentru extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata care sunt deja aprobate de Comisia Europeana, mentionand ca alte doua proiecte sunt in curs de aprobare. in total, finantarile pe aceste proiecte depasesc 1 miliard de euro, chiar ieri fiind semnat contractul pentru judetul Olt, in valoare de 73 de milioane de euro.

Tot in jur de 1 miliard de euro este si valoarea finantarilor pentru care se vor finaliza, in decurs de un an, aplicatiile din domeniul managementului deseurilor pentru 30 de proiecte.

Vorbind despre implicatiile financiare ale proiectelor de mediu, domnul Nemirschi a aratat ca: „Nu este vorba doar de bani, ci si de impartasirea bunelor practici si mai ales de promovarea conceptului dezvoltarii durabile in Romania. Am demarat un proiect LIFE care testeaza in Romania, la nivel pilot, conceptul de „simbioza industriala”, prin care deseurile generate de operatorii economici devin resurse pentru alte activitati economice. La nivelul unui singur judet – Suceava – avem circa 200 de companii implicate in acest proiect coordonat de Ministerul Mediului.

Ministrul a facut cunoscut celor prezenti faptul ca ministerul roman al mediului pregateste pina in anul 2011, impreuna cu Ministerul Mediului din Norvegia, un proiect prin care se vor realiza bazele de date care contin furnizorii de tehnologii de mediu si rezultatele cercetarii romanesti cu potential de aplicare in industrie. Vor fi definite, prin acest proiect, criteriile privind tehnologiile de mediu, care vor sta la baza configurarii acestei baze de date, si va fi estimat stadiul pietei, identificandu-se zonele unde exista potential de dezvoltare si cum se poate realiza transferul de tehnologii.

Apeciind numarul mare de expozanti ai Targului, circa 100, ministrul mediului si-a exprimat increderea ca acestia „vor gasi un cadru adecvat si motivant pentru obiectivele lor”, invitandu-i, atat pe participantii la Romenvirotec, cat si pe vizitatori, sa profite de prezenta la expozitie, cu un stad propriu, a Ministerului Mediului.

Alaturi de spatiul de prezentare si de discutie a ofertelor concrete, Ministerul si Agentia Nationala de Protectie a Mediului vor oferi expertiza consistenta a specialistilor proprii, intrucat vor fi 8 conferinte la care expertii de mediu vor avea prezentari si vor sta la dispozitia celor interesati cu informatii de profil.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top