CE sugereaza autoritatilor publice sa achite facturile in 30 de zile, altfel vor plati penalizari

Comisia Europeana, facturi, autoritati publice, penalitati

Astfel, autoritatile publice care nu-si platesc facturile in termen de o luna sunt obligate sa plateasca dobanzi, o compensatie pentru costurile de recuperare si o compensatie forfetara de 5% din suma datorata, care se aplica din prima zi de intarziere.

Totusi, in anumite cazuri justificate in mod corespunzator, termenele de plata pot fi prelungite, se mai arata in comunicatul CE.

Intarzierile efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale intre firme sau intre acestea si autoritatile publice le impiedica dezvoltarea si pot provoca chiar falimentul unor companii, in special al IMM-urilor.

“Intarzierile efectuarii platilor de catre administratiile publice nu mai trebuie sa fie tolerate. Propunerea de astazi da un impuls puternic pentru depasirea crizei economice, contribuind la evitarea unor noi falimente si imbunatatind fluxurile de numerar ale intreprinderilor, pentru a consolida competitivitatea acestora pe termen lung”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Gunter Verheugen, responsabil pentru intreprinderi si industrie.

In paralel, Comisia se angajeaza sa accelereze plata bunurilor si a serviciilor, pentru a respecta pe deplin obiectivele in materie de plata a facturilor si, intr-un anumit numar de cazuri, chiar sa reduca termenele de plata sub durata legala in vigoare.

Totodata, regulile referitoare la contractele extrem de inechitabile au devenit mai stricte, pentru imbunatatirea fluxurilor de numerar ale firmelor europene si pentru favorizarea bunei functionari a pietei interne, prin eliminarea obstacolelor in calea tranzactiilor comerciale transfrontaliere datorate intarzierilor in efectuarea platilor.

Aceste obiective vor fi realizate prin punerea la dispozitia creditorilor a unor instrumente care sa le permita sa isi exercite pe deplin si in mod eficace drepturile in caz de intarzieri in efectuarea platilor, precum si impunand masuri specifice administratiilor publice, care sa le descurajeze sa recurga la plati intarziate.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.