75 milioane euro, fonduri structurale pentru turism

Ministrul MIMMCTPL, domnul Ovidiu SILAGHI a anuntat ca, impreuna cu echipa pe care o coordoneaza, intentioneaza sa promoveze doua proiecte noi pentru sustinerea si dezvoltarea sectorului IMM.

Primul proiect vizeaza transformarea IMM-urilor in societati pe actiuni care, ulterior, sa fie cotate la Bursa de valori. Cel de-al doilea proiect la care s-a referit ministrul consta in sprijinirea IMM-urilor pentru dezvoltarea programelor de informatizare. Acesta urmareste reducerea birocratiei si sporirea accesului la informatii care sa le permita companiilor sa aplice la mai multe programe de finantare.

Conform politicii de sprijinire a dezvoltarii IMM-urilor, Ministerul va suplimenta cu de 36 de milioane lei bugetul alocat in 2007 pentru Programul de sustinere a investitiilor pentru intreprinderile nou infiintate si microintreprinderi si a investitiilor de modernizare si tehnologizare a IMM.

In Programul de sustinere al investitiilor au fost initial alocati 40 milioane lei, pentru care au aplicat, pana in acest moment, 2271 firme, din care 897 sunt intreprinderi nou infiintate si microintreprinderi, iar 914 sunt IMM. In prezent acest program este accesat in intregime.

Pentru derularea transparenta a Programului de sustinere a investitiilor, Ministerul pentru IMM-uri va semna contracte de intermediere cu 10 banci, saptamana urmatoare. Cele 10 banci partenere sunt Banca Comerciala Carpatica, BCR, BRD-GSG, CEC SA, Credit Europe Bank Romania, Eximbank, Libra Bank, MKB Romexterra, Pireus si Banca Transilvania.

Referitor la turism, ministrul MIMMCTPL a precizat ca anul 2007 este unul dintre cei mai buni ani in privinta sumelor inregistrate in acest domeniu, cresterea fiind de 14% fata de prima jumatate a anului trecut.

In privinta Comertului Exterior obiectivul principal al Ministerului consta in derularea de actiuni care sa contribuie la scaderea deficitului comercial, precum Programul de promovare a exportului, coordonat de Departamentul de Comert Exterior, Programul de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii in dezvoltarea exportului, administrat de MIMMCTPL, care are alocata o suma de 5 milioane lei pentru 2007, precum si Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale, administrat de MEF.

Sursa: MIMMCTPC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.