Oportunitati pentru dezvoltare regionala din fonduri nerambursabile

POR-REGIO, promovare, fonduri europene, oportunitati

In cadrul acestei manifestari, ADR Centru va prezenta potentialilor beneficiari de finantari nerambursabile, prin programul REGIO, care sunt oportunitatile de finantare pentru administratia publica locala, IMM-uri si ONG-uri, pentru atingerea obiectivului comun de dezvoltare economico-sociala a Regiunii Centru.

Pentru sustinerea finantarilor din domeniul dezvoltarii economico-sociale, de la nivel local si regional, la cea de-a doua editie a Targului “Alba Invest”, ADR Centru, care va participa la manifestare cu stand propriu, va oferi celor prezenti in calitate de potentiali beneficiari de fonduri nerambursabile informatii despre derularea Programului Operational Regional – REGIO – 2007-2013 in Regiunea Centru.

Pentru a realiza acest obiectiv, Agentia deruleaza, la nivelul Regiunii Centru – formata din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu – mai multe programe cu finantare nerambursabila din fonduri publice europene. Cel mai important dintre aceste programe, cu relevanta regionala, in acest moment, este Programul Operational Regional. Regiunii Centru i-au fost alocate, prin Programul Operational Regional – REGIO, 483,62 milioane Euro, reprezentand 10,90% din totalul fondurilor derulate prin acest program.

Distributia fondurilor se realizeaza prin 6 Axe Prioritare ale Programului Operational Regional. Avand in vedere activitatea de informare si publicitate realizata de ADR Centru, au fost depuse 291 de cereri de finantare pentru proiecte, pana la data de 31.03.2009, la sediul Agentiei din Alba Iulia, pentru finantare nerambursabila prin Programul Operational Regional – REGIO.

Un numar de 22 proiecte au fost contractate pana in prezent. Un numar de 65 proiecte sunt in faza precontractuala, 128 de cereri de finantare au fost respinse iar restul proiectelor se afla in diferite stadii de evaluare. Valoarea totala a celor 22 de proiecte contractate prin Programul REGIO la nivelul Regiunii Centru este de peste 294,89 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata de beneficiari depaseste valoarea de 231,72 milioane lei.

In cadrul evenimentului organizat de catre CJ Alba, in data de 10 aprilie 2009, pe Platoul Romanilor din Alba Iulia, ADR Centru va participa activ si la emisiuni TV. In cadrul dezbaterii “Alba Iulia – Traditie si actualitate: Branduri romanesti transfrontaliere”, ADR Centru va prezenta atat Programul REGIO, cat si proiectul finantat direct de Comisia Europeana in Regiunea Centru – Reteaua BISNet Transylvania.

In privinta serviciilor de sprijin pe care le ofera reteaua BISNet Transylvania, ADR Centru considera ca ele reprezinta pentru o firma un plus de valoare adaugata la competitivitatea sa in mediul de afaceri din regiune. Accesarea acestor servicii va deschide calea spre noi oportunitati de investitii. Asigurarea unei mai bune vizibilitati a IMM-urilor din regiune si accesul la informatii specializate din domeniul politicilor de cercetare si inovare, a legislatiei europene si a programelor de finantare vor reusi sa detaseze aceste firme la nivel local, astfel societatile comerciale romanesti vor reusi sa-si promoveze mai bine serviciile oferite.

“Acest gen de evenimente reprezinta oportunitati semnificative de promovare a fondurilor europene nerambursabile, cu precadere a Programului Operational Regional, dar si a retelelor de sprijin pentru IMM. Intreprinderile din Regiunea Centru, interesate de dezvoltarea propriilor afaceri si care doresc sa acceseze sau sa beneficieze de aceste oportunitati, pot contacta expertii ADR Centru care le vor oferi sprijinul necesar, fie la un eveniment cum este cel de acum, fie direct la sediul Agentiei. Astfel obiectivele noastre de dezvoltare vor fi mult mai usor de atins”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.