Situatia proiectelor depuse in cadrul Regio (POR 2007-2013) pana la data de 6 aprilie 2009

POR, Regio, domenii de interventie, fonduri, proiecte

Din cele 132 de proiecte depuse, 48 au fost respinse, 2 au fost retrase de aplicanti, iar pentru alte doua proiecte aplicantii au renuntat la semnarea contractului. Situatia proiectelor depuse pe cele 5 axe ale Regio si care se afla in diferite etape ale procesului de evaluare este urmatoarea:

Axa prioritara 1: sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere (buget 197,96 milioane de euro)
Domeniul 1.1: planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul “Centre urbane” au fost depuse 12 Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana.

Axa prioritara 2: imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale (buget 124,76 mil. euro)
Domeniul major de interventie 2.1: reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi-urbane inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura. Pana in prezent au fost depuse 39 de proiecte, din care 10 respinse si 1 retras de aplicant. Valoarea totala solicitata prin aceste 39 de proiecte este de aproximativ 265,8 mil. euro. Din cele 28 de proiecte ramase, 4 proiecte sunt in rezerva, 10 sunt in curs de evaluare, 9 proiecte sunt in etape precontractuale si pentru 5 s-au semnat contractele de finantare.

Axa prioritara 3: imbunatatirea infrastructurii sociale (buget 93,56 mil. euro) are trei domenii majore de interventie:
Domeniul major de interventie 3.1: reabilitare/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate – 24,70 mil. euro. NICIUN PROIECT DEPUS.
Domeniul major de interventie 3.2: reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infra-structurii serviciilor sociale – 14,16 mil. euro. NICIUN PROIECT DEPUS.
Domeniul major de interventie 3.3: imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta – 14,16 mil. euro. NICIUN PROIECT DEPUS.
Domeniul major de interventie 3.4: reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infra-structurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua – 44,4 mil. euro. Au fost depuse noua proiecte, din care patru se afla in etapa precontractuala de analiza a PT-ului, unul se afla in curs de evaluare tehnica si financiara si patru in curs de evaluare a conformitatii administrative si eligibilitatii, asistenta nerambursabila solicitata fiind de aproximativ 11,3 mil. euro.

Axa prioritara 4: sprijinirea mediului de afaceri regional si local (buget 113,22  mil. euro) 
Domeniul major de interventie 4.1: dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala. Un singur proiect depus si retras ulterior de aplicant.
Domeniul major de interventie 4.2: reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea de noi activitati. NICIUN PROIECT DEPUS.
Domeniul major de interventie 4.3: sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor. In cadrul primului apel de proiecte cu termen limita de depunere 16 iunie 2008 au fost depuse 54 de cereri de finantare de catre solicitantii din regiunea Sud Muntenia, in valoare totala de aproximativ 67,5 milioane de lei (din care asistenta financiara nerambursabila solicitata aproximativ 45 milioane de lei). Au fost respinse 29 de proiecte in urma verificarii conformitatii administrative, eligibilitatii si evaluarii tehnice si financiare, doi aplicanti au renuntat la semnarea contractului, iar 23 de proiecte sunt in curs de contractare.

Axa prioritara 5: dezvoltarea si promovarea turismului (buget 101,86 mil. euro)
– Domeniul major de interventie 5.1: restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Patru proiecte depuse, unul respins ca neconform administrativ si redepus ulterior, in prezent proiectele fiind unul in curs de evaluare tehnica si financiara, altul urmand a fi evaluat tehnic si financiar si unul in curs de evaluare a conformitatii administrative si eligibilitatii. Valoarea asistentei financiare nerambursabile solicitate prin aceste proiecte este de aproximativ 5 mil. euro.
Domeniul major de interventie 5.2: crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice. Treisprezece proiecte depuse pana la termenul limita de 19.12.2008, din care opt proiecte respinse, trei in curs de evaluare si doua in etapa precontractuala de analiza a PT-ului, cu o valoare a asistentei nerambursabile solicitate de aproximativ 9,8 mil. euro.
– Domeniul major de interventie 5.3: promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica. Pentru acest domeniu, alocarea financiara este distribuita la nivel national, iar Organismul Intermediar ce se ocupa de acest domeniu este Ministerul intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

“Regio este unul dintre programele cu finantare europeana care sprijina dezvoltarea Romaniei dupa aderarea la Uniunea Europeana. Bugetul total de aproximativ 4,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013 va fi folosit pentru sprijinirea dezvoltarii echilibrate si durabile a regiunilor Romaniei. 84% din buget reprezinta finantare din unul dintre Fondurile Structurale de la Uniunea Europeana, respectiv Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar restul provine din fonduri romanesti publice (14%) si private (2%). Sud Muntenia va beneficia de aproximativ 630 de milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru finantarea proiectelor ce vor imbunatati calitatea vietii locuitorilor din regiunea noastra “, a declarat Liviu Musat, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia.

Mai multe detalii.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Sud Muntenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.