Accesul autoritatilor locale la fondurile europene

fonduri europene, eligibilitate, primarii, proiecte

In perioada octombrie-noimebrie 2008, Fundatia Soros Romania a desfasurat o cercetare sociologica, ce cuprinde doua componente: cea cantitativa, pe baza de chestionar auto-completat adresat tuturor primariilor din patru regiuni de dezvoltare, avand o rata de raspuns de peste 90% si componenta calitativa, in cadrul careia s-au realizat 16 studii de caz.

Rezultatele preliminare ale cercetarii cuprind date care se refera la:

– Procentul primariilor care au depus proiecte, in ultimii 4 ani, pentru fonduri europene si guvernamentale;
– Media proiectelor depuse in 4 ani;
– Procentul primariilor care au depus doar un proiect in 4 ani; etc.

In problema accesarii fondurilor europene, autoritatile locale se incadreaza, in functie de coordonate precum regiunea, mediul rural sau urban, nivelul de trai al oamenilor, sursele de venit ale populatiei etc., intr-una din situatiile descrise prin sintagmele: „poate ne ajuta altii”, „suntem blocati de saracie”, „depunem chiar daca nu suntem eligibili”, „saracia limiteaza aspiratiile”, „si totusi se poate”/”se poate chiar si acolo” sau „alte ingrediente pentru succes”.

In privinta excluderii unor zone de la fondurile europene, cauzele acestui fenomen se datoreaza, in buna masura, unor factori precum: bugetul mic al autoritatilor – raportat la populatie, absenta parteneriatelor, lipsa unui personal pregatit pentru accesarea fondurilor comunitare, lipsa informarii si influenta politicului.

Cercetarea isi propune sa monitorizeze eforturile autoritatilor locale, indentificand gradul acestora de vulnerabilitate si solutiile pentru depasirea acestor probleme.

Culegerea datelor s-a realizat in perioada octombrie-noiembrie 2008, sub coordonarea Totem Research.
Autorii cercetarii: sociolog Alexandru Toth, economist Catalin Darasteanu si sociolog Daniela Tarnovschi, Coordonator Program Fundatia Soros Romania.

Studiul il puteti accesa aici.

Sursa: Fundatia Soros

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top